Arabieren wantrouwen ploeg Netanyahu

‘Nieuwe Israëlische regering zal vredesproces vertragen.’..

Het aantreden van het nieuwe Israëlische kabinet onder leiding van Benjamin Netanyahu wordt in de Arabische wereld vooral gezien als een nieuwe klap voor het vredesproces. In reacties wordt vooral gewezen op de ruk naar rechts die in Israël is gemaakt tijdens de verkiezingen in februari en de harde lijn van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, de extreemrechtse politicus Avigdor Lieberman.

‘De Israëlische regering is tegen vrede’, zei de Syrische president, Bashar Assad, begin deze week. Syrië hield vorig jaar indirecte vredesbesprekingen met Israël, maar schortte die op tijdens de Gaza-oorlog, eerder dit jaar.

De Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas, die ook vredesbesprekingen met de vorige Israëlische regering hield, was eveneens pessimistisch. Abbas zei dat Netanyahu ‘niet gelooft in vrede’. Hij riep de internationale gemeenschap op druk uit te oefenen op het nieuwe kabinet om een Palestijnse staat naast Israël te accepteren.

De Arabische reacties zijn, zoals vaker, verdeeld tussen degenen die menen dat de nieuwe regering een andere politieke lijn vertegenwoordigt en anderen, die bijna alle Israëlische politici over één kam scheren. Maar het idee van Netanyahu om de Palestijnen slechts economische vooruitgang en beperkt zelfbestuur aan te bieden, wordt alom onacceptabel gevonden.

De deelname van de ooit centrum-linkse Arbeiderspartij aan de regering wordt dan ook breed gezien als niet meer dan een vijgenblad voor een uiterst rechts kabinet. De deelname zou eerder bedoeld zijn om Netanyahu dekking te bieden tegen kritiek uit de VS en Europa dan dat de partij echt de aanzet kan geven om het vredesproces te hervatten.

Uit een aantal commentaren klinkt twijfel over de echte intenties van Netanyahu. Tijdens zijn vorige ambtsperiode, in de jaren ’90, zette hij wel het vredesproces voort, hetzij op een manier die zeer veel kwaad bloed zette in de Arabische wereld en die waarschijnlijk bijdroeg aan het falen van het Oslo-proces van toen.

Commentatoren in Beiroet en Amman speculeren dat Netanyahu niet direct de confrontatie wil aangaan met de Amerikaanse regering. In dat verband wordt de eerste verklaring van minister Lieberman gezien als problematisch voor Netanyahu. Lieberman zei gisteren dat de regering zich niet gebonden acht aan de eindverklaring van de door de VS georganiseerde vredestop in Annapolis in 2007. Daarin was de oprichting van een Palestijnse staat opgenomen. De redenering in deze commentaren is dat Netanyahu door de harde lijn van Lieberman de besprekingen zo veel mogelijk zal kunnen vertragen.

Meer over