Aquino ruim aan kop bij verkiezingen in Filipijnen

De Filipijnse senator Benigno Aquino koerst af op een ruime overwinning bij de Filipijnse presidentsverkiezingen van maandag. Aquino leidde dinsdagavond, na telling van ruim 79 procent van de stemmen, met ruim 40 procent.

ReutersAP en BBC

Aquino’s rivaal, de afgezette president Joseph Estrada, volgde met 25 procent. Estrada heeft zijn verlies nog niet toegegeven, maar een andere kandidaat, Manny Vilar, heeft Aquino al gefeliciteerd met diens zege.

Aquino (50) is de zoon van ouders die de opstand tegen de dictatuur van Ferdinand Marcos leidden. Zijn vader werd in in 1983 bij terugkeer uit ballingschap vermoord en zijn moeder, Corazon Aquino, stond aan het hoofd van de volksbeweging van 1986 die resulteerde in herstel van de democratie. Zij werd de eerste vrouwelijke president van de Filipijnen.

De tot voor kort wat kleurloze Aquino legde zich in zijn campagne toe op corruptiebestrijding, een belofte die hij dinsdag herhaalde. Hij zei de integriteit van het Congres en het rechtssysteem te willen herstellen. Als bezuinigingsmaatregel beloofde hij reisjes naar het buitenland tot een minimum te beperken. Het zijn beloften die bij de Filipijnse bevolking, smachtend naar een eerlijke leider, een gevoelige snaar raken.

Pas na het overlijden van zijn bij het volk geliefde moeder, vorig jaar augustus, stelde Aquino zich kandidaat, daartoe bewogen door de massale nationale rouw voor de vrouw die een einde aan de dictatuur maakte.

Analisten vreesden vooraf een lange periode van politieke instabiliteit bij een omstreden uitslag, maar de duidelijke en volgens verkiezingswaarnemers eerlijke zege van Aquino maakte aan alle twijfels een eind. De beurs van Manilla reageerde positief.

Tegelijk zijn verkiezingen gehouden voor het Huis van Afgevaardigden. Imelda Marcos, de 80-jarige weduwe van de in 1989 overleden Ferdinand Marcos, sleepte een zetel in de wacht in het Huis van Afgevaardigden van de archipel in Zuidoost-Azië.

Er waren meer politieke successen voor de Marcos-familie. De 52-jarige Ferdinand junior, enige zoon van het stel, zou een zetel in de Senaat hebben veroverd. Dochter Imee (56) stevent af op het gouverneurschap van de noordoostelijke provincie Ilocos Norte op het hoofdeiland Luzon, waar de familie Marcos vandaan komt.

Meer over