Apple met Microsoft in eigen java

Microsoft heeft woensdag de strijd om 'pure java' opnieuw doen oplaaien op een congres in Los Angeles. De softwaregigant lanceerde nieuwe programma's die alleen draaien onder zijn eigen dialect van de programmeertaal java, terwijl die taal was ontwikkeld als universele computertaal....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Het is oorlog met Microsoft', zei de voorzitter van Java-lobby, Rick Ross. 'We moeten alle hoop laten varen dat Microsoft zijn vijandigheden tegenover java zal staken', zei hij in een e-mail naar de 12 duizend java-programmeurs die zijn lobby claimt te verenigen.

De bedenker van java, het Amerikaanse computerbedrijf Sun, heeft Microsoft enkele maanden geleden voor het gerecht gedaagd om java te behoeden voor babylonische spraakverwarring. De gebruikerprogramma's die zijn geschreven met Microsofts versie van java, draaien namelijk alleen goed onder Microsofts eigen besturingssysteem Windows.

Niet bekend

Op het Internet wemelde het van de reacties op het nieuws, afkomstig van de vele duizenden computerprogrammeurs die java gebruiken. Velen namen het op voor Microsoft. 'De platform-onafhankelijkheid van pure java is een leugen', zei Alex Koifman uit Massachussetts. Programma's die in java zijn geschreven doen het nu eenmaal beter op het ene besturingssysteem dan het andere.

Tot op heden zijn grote programma's die in java zijn geschreven erg langzaam, en vormen daarom geen alternatief voor programma's die zijn geschreven voor één specifiek besturingsprogramma zoals Windows. Een bekend voorbeeld is de tergend trage java-versie van Corels WordPerfect.

'Als java echt succesvol wil worden, moet het geschikt zijn voor Windows', zei Brad Gressner uit San Diego. En ook Lyle Kline uit Bellevue, Washington, vindt het feit dat Windows geïnstalleerd is op negen van iedere tien pc's een doorslaggevende reden om de snelle Microsoft-versie van java te gebruiken.

Meer over