NieuwsRechtszaak Apple

Apple hoeft miljarden aan belasting niet alsnog te betalen van Europees Hof

Het Europees Hof vernietigt het besluit van de Europese Commissie dat techreus Apple ruim 14 miljard euro aan achterstallige belasting moet betalen. Die uitspraak is een zware tegenvaller voor Commissaris Vestager (Concurrentie).

Apple-topman Tim Cook. Het bedrijf hoeft miljarden aan belasting niet alsnog te betalen. Beeld AFP
Apple-topman Tim Cook. Het bedrijf hoeft miljarden aan belasting niet alsnog te betalen.Beeld AFP

Verstager koos voor de vernieuwende aanpak om belastingvoordelen die landen aan multinationals geven als potentiële staatssteun te bestempelen. Belastingwetten zijn een nationale bevoegdheid waardoor het aanpakken van belastingontwijking moeizaam van de grond komt in de EU. Bij verstoring van de interne markt heeft de Commissie wel een stok om bedrijven mee op de vingers te tikken.

Het Hof concludeert echter dat de Commissie haar zaak niet goed heeft onderbouwd. De Commissie heeft ongelijk als ze zegt dat Apple ‘een selectief economisch voordeel heeft genoten en daardoor staatssteun’, aldus het Hof.

In 2016 besloot de Commissie na jarenlang onderzoek dat twee fiscale voordeelregelingen in Ierland specifiek voor Apple waren opgezet. Als gevolg van die regelingen werden wereldwijde winsten van Apple naar Ierland gesluisd en daar nauwelijks belast. Volgens Vestager betaalde Apple in 2003 effectief 1 procent belasting over zijn winst. In 2014 was dat gedaald tot 0,005 procent. Deze superlage winstbelasting geeft de Amerikaanse techreus een concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven die wel de normale winstbelasting (12,5 procent) betalen, aldus de Commissie.

Afgeschaft

Ierland schafte de speciale Apple-regelingen in 2015 af maar de Commissie kan met tien jaar terugwerkende kracht alsnog een naheffing vorderen. Daarom besloot Vestager dat Ierland alsnog 13 miljard euro belasting bij Apple moet halen, inmiddels is dat bedrag vanwege de rente opgelopen tot ruim 14 miljard.

Zowel Apple als Ierland stapten in 2016 naar het Hof van Justitie met het verzoek om het Commissiebesluit te vernietigen. Het Hof geeft hen daarin nu gelijk. Apple reageerde opgetogen: ‘Deze zaak ging niet over hoeveel belasting we betalen, maar over waar we verplicht zijn dat te doen. Wij zijn trots dat we de grootste belastingbetaler ter wereld zijn omdat we de belangrijke rol kennen die belastingen in de maatschappij spelen.’

Vestager liet weten de Hofuitspraak te bestuderen en zich te beraden op het aantekenen van beroep. De Commissie heeft daar twee maanden voor, een beroepszaak bij het Hof duurt gemiddeld een jaar.

Naast Apple oordeelde de Commissie eerder ook dat Nederland (Starbucks), Luxemburg (Fiat) en België (een serie bedrijven) met fiscale lokkertjes belastingontwijking aanmoedigen, waarmee ze de eerlijke concurrentie zouden verstoren. Bij de Starbuckszaak haalde de Commissie bakzeil: volgens het Hof had ze niet aangetoond dat de belastingregeling specifiek voor Starbucks was bedoeld. Ook over Fiat gaf het Hof de Commissie ongelijk, en de Belgische zaak werd om procedurele redenen afgewezen.

Meer over