Nieuwsapple

Apple haalt omzet van 111.400.000.000 dollar in drie maanden

Apple heeft voor het eerst een omzet van meer dan 100 miljard dollar gehaald in één kwartaal. Ook zijn er wereldwijd nu meer dan een miljard iPhones in gebruik.

Een advertentie voor een iPhone 12 in Tokio, Japan.  Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett
Een advertentie voor een iPhone 12 in Tokio, Japan.Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

In de laatste drie maanden van 2020 was de omzet van Apple 111,4 miljard dollar (dat is 92,1 miljard euro) en de winst 28,7 miljard dollar (23,7 miljard euro). In de zomer van 2020 steeg de waardering van Apple op de beurs van New York voor het eerst tot boven de grens van 2 biljoen dollar.

De goede resultaten uit de laatste drie maanden werden vooral behaald door de verkoop van de iPhone 12, het eerste model van Apple dat van het 5G-netwerk gebruikmaakt. Mensen die een nieuwe telefoon wilden, hebben met die aanschaf gewacht tot de iPhone 12 in het laatste kwartaal van vorig jaar beschikbaar kwam. Apple verkocht voor 65 miljard dollar aan telefoons in drie maanden tijd.

Het bedrijf bereikte bovendien een andere mijlpaal in het voorbije jaar: er worden wereldwijd nu meer dan een miljard iPhones gebruikt. Dat betekent dat een substantieel deel van de verkochte telefoons ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Analisten vermoeden dat Apple eind vorig jaar de 1,9 miljardste iPhone heeft verkocht. Apple zelf zei daar niets over bij de presentatie van de cijfers. Een apparaat telt overigens als ‘in gebruik’ als het verbonden is geweest met een dienst van Apple in de afgelopen negentig dagen.

Facebook groeit en wil ‘positieve groepen’

Ook Facebook had vorig jaar een goed laatste kwartaal, met een omzet van meer dan 28 miljard dollar en een winst van 11,22 miljard. (Dat is 23 en 9,3 miljard in euro’s.)

Vrijwel al dat geld is afkomstig van reclame-inkomsten; Facebook verkoopt de aandacht van gebruikers op haar platform aan adverteerders. Die trokken door de coronacrisis hun advertenties terug in het eerste deel van het jaar, en een aantal van hen in de zomer nog eens uit protest tegen het podium dat Facebook gaf aan extremisme en verdeeldheid. Veel last lijkt het bedrijf daar niet van te hebben gehad: over het hele jaar steeg de omzet met 22 procent ten opzichte van 2019.

Door de coronacrisis waren gebruikers meer en langer actief op Facebook, Instagram en de andere diensten. Elke maand waren er vorig jaar 2,6 miljard mensen actief op Facebook. Op alle apps bij elkaar waren dat er 3,3 miljard.

Bij de jaarcijfers kondigde oprichter Mark Zuckerberg aan dat Facebook zijn algoritme aan gaat passen, zodat gebruikers geen activistische of politieke groepen meer aanbevolen krijgen. Dat deed het platform al in de Verenigde Staten rond de verkiezingen in november. Nu wil Zuckerberg dat gebruikers vooral ‘positieve groepen’ te zien zullen krijgen.

Meer winst Microsoft door thuiswerken

Ook Microsoft maakte cijfers bekend, en ook dat bedrijf profiteerde van het vele thuiswerken wereldwijd. In de laatste drie maanden van 2020 werd een omzet behaald van 43,1 miljard dollar (35,4 miljard euro) en een winst van 15,5 miljard dollar (12,7 miljard euro). Er was met name vraag naar de Office-pakketten van het bedrijf en serverruimte. Ook zijn er in een jaar tijd tientallen miljoenen gebruikers bij gekomen van videobeldienst Microsoft Teams.

De iPhone 12, en waarom Apple zo veel waard is

Apple grijpt met de iPhone 12 (die in vier modellen verschijnt) terug op de 4, voor velen de mooiste uit de geschiedenis, schreef Laurens Verhagen bij het verschijnen van het nieuwste model.

En lees ook deze column van Peter de Waard, over de waardering van Apple, dat volgens analisten deze zomer 2 biljoen (!) dollar waard was. ‘Degenen die durfden te dromen van een beurswaarde van 2 biljoen aan het einde van dit decennium, werden al voor fantast uitgemaakt. Maar nu lijkt het al in de zomer van 2020 te gebeuren, op een moment dat de wereldeconomie de ergste recessie in zijn geschiedenis beleeft.’

Meer over