Apple-beleggers reageren teleurgesteld op de plannen

Stemming

De effectenbeurzen kwamen maandag, de eerste handelsdag in juni, nauwelijks van hun plaats. De graadmeters schommelden zowel in Europa als in de VS de hele dag rond de standen waarmee vrijdag werd afgesloten.

undefined

Graadmeters

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,3 procent hoger, terwijl de MidKap 0,5 procent steeg. De hoofdgraadmeters in Londen en Frankfurt kregen er respectievelijk 0,3 en 0,1 procent bij, die in Parijs zakte 0,1 procent. In New York sloot de Dow-Jonesindex 0,2 procent hoger. De bredere S&P 500 stond op 0,1 procent winst, net als technologiebeurs Nasdaq.

undefined

Industrie

Het Institute for Supply Management (ISM) zorgde op Wall Street voor verwarring door met verkeerde cijfers over de groei van de Amerikaanse industrie te komen. Aanvankelijk werd gemeld dat de groei in mei was afgevlakt, maar na twee correcties op rij kwam uit de cijfers toch een aantrekkende groei naar voren. Tot grote koersbewegingen leidde de vergissing niet. Amerikaanse beleggers kijken deze week, waarin de agenda er verder leeg uitziet, met name uit naar het maandelijks banenrapport van de overheid, dat vrijdag wordt gepubliceerd.

undefined

Apple

In San Fransisco maakte Apple-baas Tim Cook bekend dat het technologiebedrijf zijn besturingssysteem voor Mac-computers en -laptops een opfrisbeurt geeft. Vergeleken met zijn voorganger lijkt het nieuwe OS X Yosemite meer op iOS, het besturingssteem voor iPhone en iPad, waarvan later dit jaar ook een nieuwe versie (iOS 8) uitkomt. De besturingssystemen gaan niet alleen uiterlijk meer op elkaar lijken, maar moeten ook makkelijker met elkaar gaan communiceren, zei Cook op de WWDC, de jaarlijkse bijeenkomst met softwareontwikkelaars. Beleggers reageerden vooral teleurgesteld dat Cook geen nieuws bekendmaakte over de iWatch. Het aandeel Apple daalde 0,8 procent.

undefined

KLM

Luchtvaartgroep Air France-KLM voerde de Midkap aan met een plus van 2,5 procent. Mogelijk speelden speculaties over een nieuw besparings- doel voor de komende jaren mee, hoewel KLM een bericht daarover in De Telegraaf tegensprak. Topman Alexandre de Juniac zei dat wordt gewerkt aan een nieuwe efficiency-operatie.

undefined

Meer over