Applaus of de vernietiging

HEIN JANSSEN

'Te veel cabaret in de basisinfrastructuur moet bestraft worden met deportatie naar Las Vegas (stelling 4)'. En: 'Halbe Zijlstra is een pertinente klootzak, maar de theatermaker die de markt negeert, is een onbeholpen kluns (stelling 10)'.

Walter Bart (32) van theatergroep Wunderbaum was een van de drie theatermakers die vorige week de traditionele toespraak 'De Staat van het Theater' mocht uitspreken bij de opening van het Theaterfestival 2012. In een geestig betoog had hij zijn visie samengevat in 36 stellingen, wensen en vragen. Tot slot riep hij het publiek op die lijst naar believen aan te vullen.

Vanwege de start van het nieuwe theaterseizoen hierbij dan ook een persoonlijke inwilliging van Barts verzoek.

*Er moeten meer stukken van de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard (1931-1989) worden gespeeld. We hadden in Nederland altijd een aardige Bernhard-traditie, maar daarin kwam de klad. Totdat aflopen seizoen ineens twee versies van Am Ziel werden opgevoerd. Pessimistisch, ironisch, maar ook komisch theater over het noodlot van de mens om onderdeel van de samenleving te moeten zijn. Bernhard dus graag, en meer jonge regisseurs die hun tanden erin durven zetten.

*Laat artistiek directeur Alize Zandwijk zo spoedig mogelijk Jack Wouterse, met wie zij vaak en graag werkt, een vast contract bij haar RO Theater aanbieden. Zodat deze prachtacteur zich niet meer hoeft te verlagen tot die genante reclamespotjes voor C1000. Dat deed Tineke Schouten (en vooral haar moeder) veel beter.

*Trouwens: Jack Wouterse gaat binnenkort op tournee met zijn solovoorstelling Slaaf. Over eetverslaving en veel meer. Aanbevolen.

*Over verspilling van talent gesproken: wie behoedt voortaan komische topactrices als Loes Luca en Beppie Melissen voor zoiets onleuks als de Hollandse lange-halen-snel-thuis remake van de tv-comedy Golden Girls (RTL4)?

*In het verlengde daarvan: Pieter Kramer heeft Golden Girls geregisseerd en zijn vroegere muze Arjan Ederveen (Theo & Thea, 30 Minuten) danst tegenwoordig in AVRO's Strictly Come Dancing- als een Komische Alte. Je zou bijna willen dat er weer een stevige muur wordt opgetrokken tussen kunst en plat vermaak.

*Nog meer nieuw Nederlands tv-drama: Dokter Tinus (SBS6). Je kunt beter dood zijn dan dat je dokter Tinus als huisarts hebt. In een onvervalste Swiebertje-sfeer acteert Thom Hoffman virtuoos met zijn wenkbrauwen - dat dan weer wel. Mime van topniveau.

*Na de Wijksafari in Slotermeer wordt het hoog tijd dat Adelheid Roosen en haar Zina-vrouwen de Wallen gaan afstruinen. Daar is nog veel theatraal opbouwwerk te verrichten. Graag gespeeld in combinatie met Hoer van Nieuw West, die hemeltergend mooie ode aan de verloedering.

*Zouden het Holland Festival (in juni), Theaterfestival (vooral nu) en het DeLaMar Theater (het hele jaar door) een tijdje kunnen ophouden met het voortdurend retweeten van al die fantastische mededelingen over hun briljante programmering?

*'Theater oogst applaus, of de vernietiging', aldus Thomas Bernhard in Am Ziel. Laten we die zin voor eens en altijd in ons bewustzijn verankeren.

undefined

Meer over