Appeltaart (2)

U stuurde recepten afkomstig 'van mijn echtgenote', 'uiteraard van mijn moeder', 'van de buurvrouw', 'van mijn oma', 'van een stagiaire', 'van een Duitse bakgrage dame'....

Jacomijn de Raad

Marijke Wagner uit Amstelveen gebruikt het boekje Gasovengeheimen, wenken en recepten voor het gebruik van de gasoven, een uitgave uit 1951 van het Huishoudelijk Voorlichtingsbureau van de Nederlandse Gasbedrijven. Wagner: 'Bij aanschaf van het boekje kreeg je een gasfornuis van Etna cadeau.' Fornuis en boekje kreeg ze mee toen ze ging samenwonen in 1977. 'Het fornuis hield het uit tot 1988, het boekje doet het nog steeds.' Atag-bezitters lieten zich evenmin onbetuigd.

C.S. Osnabrug uit Amsterdam stuurde een recept uit een veertig jaar oud reclame-van-de-week-krantje en deed daar van eigen hand twee kleurige bouwtekeningen bij voor het patroon van de appelschijfjes op de taartbodem en het rasterwerk van deeg bovenop. Annie Oppers uit Zuidwolde voegde tevens haar favoriete Mon chou-taartrecept toe.

Tineke Koonings uit Valkenswaard beschrijft een 'diepgeworteld trauma' uit de tijd dat zij een nieuwe keuken inclusief oven kreeg. Als gezellige moeder zette zij zich aan het bakken. 'Levendig herinner ik mij nog de zonnige dag waarop mijn oudste en ik ieder met de helft van een potentiële appeltaart aan onze handen genageld stonden. Wat we ook deden, die toekomstige taart weigerde onze handen te verlaten. Adviezen van vriendinnen (''Je doet gewoon zus en zo'') hielpen niet: hij bleef ''gewoon'' kleven. Sindsdien kreeg ik bij recepten met aanwijzingen als ''kneed met koele hand'' en ''met bloem bestoven aanrecht'' een rood waas voor mijn ogen. (Die koele hand had ik overigens van nature, alsook de koude voet, helaas.)' De droeve saga kreeg een happy end, schrijft Koonings, dankzij een recept waarvoor kneden niet nodig is: de boter wordt gesmolten en door de andere deegingrediënten geroerd.

Nog een stap verder gaat de supersimpele appeltaart van Bep Reits (Hengelo): alle ingrediënten worden door elkaar gemengd en in één keer in de vorm overgedaan.

Nodig: 150 gram boter; 150 gram witte basterdsuiker; snuf zout; 4 eieren; 200 gram zelfrijzend bakmeel; half zakje bakpoeder; 3 zure appels in blokjes gesneden; sap van halve citroen; scheutje rum; 100 gram rozijnen, gewassen en gedroogd. Zet de oven op 180 graden, beboter een springvorm en bestuif hem met bloem. Klop boter, suiker en zout romig. Een voor een de eieren erbij; goed kloppen. Meng hier voorzichtig met een pollepel bloem en bakpoeder door. Spatel door dit mengsel: appelblokjes, citroensap, rum en rozijnen. Doe alles over in de springvorm en zet die een uur in het midden van de oven. Oven uit, deur een stukje open: laat de taart 10 minuten zo staan. Laat hem daarna buiten de oven afkoelen.

Meer over