Appartementen in Lichttoren Philips

Philips heeft de 'Lichttoren', het hoofdkantoor van de lichtdivisie en decennialang hét symbool van het bedrijf in Eindhoven, verkocht aan de projectontwikkelaar IBC Vastgoed....

Met de plannen, die IBC samen met Stam + de Koning Vastgoed heeft ontwikkeld, is een investering gemoeid van 110 miljoen gulden. In dat bedrag is ook de koopprijs begrepen. Maar Philips weigert te verklappen hoeveel het precies voor de Lichttoren heeft gekregen.

De Lichttoren dateert van 1921. Het gebouw, destijds gebouwd in de stijl van modernisme en nieuwe zakelijkheid, diende jarenlang als testfabriek voor gloeilampen. Later werd het omgevormd tot hoofdkantoor van de lichtdivisie. Vorig jaar zette Philips-top de Lichttoren in de etalage. Het gebouw voldeed niet meer aan de hedendaagse standaarden en Philips verkoos een andere vestiging in Eindhoven boven een dure modernisering.

Dat ontketende een storm van verontwaardiging in Eindhoven, dat zich door het vertrek van de concerntop naar Amsterdam toch al flink in de steek gelaten voelt. Sommige inwoners schamperden dat straks de 'M' van de Amerikaanse hamburgerketen of zelfs de beeldletters van concurrent Sony op het gebouw zouden prijken.

Philips toonde zich niet helemaal ongevoelig voor alle commotie en nodigde vijf aannemerscombinaties en vastgoedbedrijven uit om een ontwikkelingsplan te maken. Deze week maakte Philips-directeur R. de Lange de 'winnaar' bekend. Het uitgangspunt bij de verkoop was dat het markante gebouw moest worden gespaard en 'de Lichttoren zijn uitstraling behoudt'. Dat is gelukt, aldus De Lange. Zelfs de verlichting in het karakteristieke lichttorentje blijft gewoon branden, met Philips-lampen.

Meer over