Apeldoorn moet een tweede kans krijgen

De Bond van Oranjeverenigingen vindt dat Apeldoorn in 2010 een herkansing voor Koninginnedag moet krijgen. Door de aanslag van Karst T. werd het programma halverwege afgelast en ging het defilé op paleis Het Loo niet door.

Voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, Michiel Zonnevylle: ‘Één man mag de agenda niet bepalen. We kunnen ons indenken dat Apeldoorn een tweede kans krijgt.’ Hij vertolkt daarmee een sentiment dat bij velen leeft, getuige de kaarten bij de bloemenzee die in de dagen na de aanslag bij het Canadese monument tegenover De Naald waren gelegd.

Zonnevylle vergaderde maandagavond met zijn bestuur en kwam na weging van alle voors en tegens: ‘30 april 2010 zal sowieso een zwaar beladen dag zijn. Ons idee is dat de koninklijke familie eerst een andere gemeente bezoekt en dan het programma afmaakt in Apeldoorn met het defilé dat niet doorging.’ De bond speelt geen formele in de procedure. Koningin Beatrix beslist.

Simon Boon van de Apeldoornse Oranjeverenigingen heeft begrip voor het voorstel van Zonnevylle. Hij steunt de gedachte dat één man de viering van Koninginnedag niet bepaalt. ‘Ik vind het aangenaam en collegiaal dat dit ons wordt gegund.’ Boon weet dat de invulling van een programma waar iedereen recht wordt gedaan, niet gemakkelijk zal zijn. ‘Dat ligt gevoelig bij nabestaanden en slachtoffers.’

Om de honderdste geboortedag van prinses Juliana te eren wilde koningin Beatrix een defilé langs het bordes van paleis Het Loo. Daar zou Beatrix met alle kleinkinderen verschijnen en deputaties ontvangen.

Een woordvoerder van burgemeester De Graaf zegt dat het aan de koningin is te kiezen. ‘Wij willen de koningin niet in verlegenheid brengen door ons uit te spreken over de bestemming voor volgend jaar. Het lijkt me erg vroeg. Donderdag wordt er nog een slachtoffer begraven.’

Eerder deze week sprak prinses Máxima zich bij de jaarlijkse uitreiking van de Appeltjes van Oranje op paleis Noordeinde uit over het drama . ‘De laatste twaalf dagen was het echt moeilijk te denken aan een feestelijk moment.’ In Den Haag wordt niet verwacht dat de Oranjes voor de zomer een beslissing nemen.

Meer over