Apekool zonder rode draad

Jubileumprogramma is net niet gek genoeg.

ANNETTE EMBRECHTS

Schouwburg Arnhem

Gekkebekken door Introdans Ensemble voor de Jeugd. Vanaf 6 jaar. 29/10. Tournee t/m 19/2. introdans.nl

Gekkebekken heet de nieuwste voorstelling van Introdans Ensemble voor de Jeugd, gemaakt voor dit jubileumseizoen (Introdans bestaat veertig jaar). Maar de voorstelling had beter Gekketrekken of Rarefratsen kunnen heten. Met de idiote tronies valt het wel mee; die doen zich vooral voor in de reprise van het slotstuk Sad Case van Lightfoot León. De kolder zit vooral in de komisch kronkelende lijven, die als strak gespannen trommelvliezen reageren op alle flink uit de bocht schietende, verleidelijk filmische muziek die de zes choreografen gebruiken voor hun korte choreografieën (van Speaking in Tongues van Sheila Chandra tot de rock van het No Smoking Orchestra en de jazzy walsen en pittige polka's van Dmitri Sjostakovitsj).

In dansduetten werkt slapstick bijna altijd goed, vanwege de gimmicks met rakelings gemiste klappen, naast grijpende handen en plagerige struikelpartijen. De gekke tweegevechten met rollende spierbundels vallen dan ook het meest op in dit fragmentarisch samengestelde programma van zeven stukken, waarin behalve de apekool geen rode draad valt te ontdekken.

Het nieuw gecreëerde Less van de Tsjech Ján Sevcík (voorheen danser bij het Internationaal Dans Theater) roept de meeste vragen op. Tegen verrijdbare vitrage voltrekt zich een soort tijdreis van man-vrouw-gedrag: eerst een wake-up-call, dan een sessie ochtendgymnastiek met springtouwen, vervolgens een strenge heer met onderdanige dienstmaagd en tot slot een zoekend meisje in de armen van een brave jongen. Raar werk.

Het voor het eerst door Introdans gedanste M/C van de jonge Spanjaard Cayetano Soto is ook curieus: na het decadente begin met brekend glaswerk en een neerstortende kroonluchter vallen de dansers ten prooi aan dronkenschap. Misschien goed voor wiebelende benen, maar de bedoeling ervan verdampt ter plekke.

TooT van Didy Veldman, ook nieuw op het repertoire is ook gek, maar stijlvol maf. Met waterpistooltjes spelen de dansers James Bond na tegen een spiegelende achtergrond. Van een rood 'bloesemend' hart gaat het over in een commandeersessie door een megafoon. 'Nu zeewier' roept een danser waarna het tableau golvend uitwaaiert over het podium. 'Dan Dikkertje Dap!' Met nog wat gekkigheid hopt Gekkebekken van kwinkslag naar kwinkslag. Geinig, maar net niet grappig genoeg.

undefined

Meer over