Apax en Candover blijven over als kopers voor PCM

De slag om PCM, uitgever van onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad, gaat nog tussen twee Britse investeringsfondsen: Apax en Candover....

De Belgische Persgroep van de familie Van Thillo, die aanvankelijk hoge ogen gooide, is afgevallen.

Dat Persgroep bij de fusie een ruime meerderheid van de aandelen zou krijgen, zou bij PCM niet goed zijn gevallen, aldus welingelichte bronnen. Zo zou de centrale ondernemingsraad 'in duidelijke taal' (aldus een betrokkene) een fusie met de Belgen van de hand hebben gewezen. Ook was onduidelijk hoeveel aandelen de Van Thillo's zouden behouden bij een binnen enkele jaren te verwachten gang naar de beurs van PCM/Persgroep.

De keuze tussen Apax en Candover wordt waarschijnlijk binnen enkele dagen gemaakt. Candover zou rond 600 miljoen euro bieden, Apax bijna 200 miljoen m. Desondanks zou de voorkeur uitgaan naar Candover, omdatdat bedrijf PCM met minder schulden zou opzadelen. De winnaar krijgt een belang van rond 65 procent in PCM. Drie stichtingen, die nu nog 65 procent bezitten, houden de rest. Apax en Candover zijn investeerders die gewoonlijk slechts enkele jaren aandeelhouder blijven. De twee strijden momenteel ook om de Britse krant The Daily Telegraph.

Candover is een beursgenoteerd investeringsfonds. In Nederland is het sinds vorig jaar aandeelhouder van de wetenschappelijke uitgeverij Springer, die vorig jaar werd gesticht door delen van Bertelsmann en Wolters Kluwer samen te voegen. Candover kocht vorig jaar ook (voor 182 miljoen euro) een divisie van de Nederlandse bank Insinger de Beaufort. In 1999 kocht het voor 1,2 miljard euro het Britse krantenbedrijf Regional Independent Media (samen met ondermeer het Nederlandse Alpinvest), dat het in 2002 met forse winst verkocht.

Apax werd in 1972 opgericht door Sir Ronald Cohen, die in 1957 als 12-jarig joods jochie uit Egypte naar Engeland vluchtte. Apax is een van de succesvolste investeringsmaatschappijen ter wereld, en met een totale investeringsportefeuille van twaalf miljard euro een van de grootste.

Meer over