AOW-premie verdwijnt mogelijk geleidelijk

De AOW-premie wordt de komende jaren mogelijk geleidelijk afgeschaft. De oudedagsvoorziening zou dan voor een steeds groter deel uit de belastingen worden betaald....

ANP

Volgens ingewijden ligt dit plan woensdag op tafel bij de onderhandelingen over een nieuw kabinet tussen CDA, PvdA en ChristenUnie. Het zou meer kans maken dan een voorstel van de PvdA met dezelfde strekking. Het PvdA-plan houdt in dat ouderen met een aanvullend pensioen vanaf 15.000 euro per jaar een speciale AOW-heffing zouden moeten betalen.

De AOW-premie bedraagt op dit moment 17,9 procent van het inkomen. Ze geldt alleen voor personen onder de 65. De ChristenUnie stelt in haar verkiezingsprogramma voor de AOW-premie vanaf 2008 met 0,75 procent per jaar te verlagen. Tegelijk gaan de tarieven in de eerste en tweede belastingschijf met hetzelfde percentage omhoog. In 2031 zou de AOW dan helemaal uit de belastingen worden gefinancierd. In het plan van de ChristenUnie ontvangen ouderen met een aanvullend pensioen tot 18.000 euro per jaar compensatie.

Het CDA heeft zich in de verkiezingscampagne steeds heftig verzet tegen maatregelen om 65-plussers te laten meebetalen aan de AOW. De pijlen van de christendemocraten waren vooral gericht op het PvdA-plan om een ‘bejaardenbelasting’ in te voeren. Over de variant van de ChristenUnie is de verkiezingscampagne nauwelijks gesproken.

Het CDA ziet volgens ingewijden nog steeds niets in fiscalisering van de AOW, maar blokkeert de discussie erover niet. Op dit moment wordt een klein deel van de AOW al uit de belastingen betaald. Het kabinet Kok-I heeft in 1996 de AOW-premie gemaximeerd op het huidige niveau.

De onderhandelingen tussen de fractieleiders Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) onder leiding van informateur Herman Wijffels zijn woensdag voortgezet op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. De onderhandelaars en hun secondanten blijven hier tot vrijdag. Ze overnachten er ook. Bos verlaat de locatie woensdagavond om privéredenen en wordt dan tijdelijk vervangen door vicefractieleider Sharon Dijksma. Donderdag keert Bos weer terug aan de onderhandelingstafel.

Meer over