ANWB waarschuwt voor files, hitte en onweer in Europa

Het vakantieverkeer in Frankrijk is veel drukker dan verwacht. Rond het middaguur stond er ruim 640 kilometer file, zo meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Daardoor is het de drukste zaterdag tot nu toe dit jaar. Vorig jaar stond er op de derde zaterdag in juli 'slechts' 343 kilometer file. Kort na het middaguur nam de filelengte af.

null Beeld anp
Beeld anp

De grootste probleempunten zijn de snelwegen uit Parijs naar de Middellandse Zee (A6/A7), de A10 tussen Parijs en Bordeaux en de A61 tussen Toulouse en Carcassonne. Op de weg tussen Parijs en Orange stond op een gegeven moment bijna 100 kilometer file.

Ook in Duitsland zijn de wegen richting het zuiden erg druk. Vooral de A3 is overbelast met de langste file door wegwerkzaamheden bij het Beierse Passau.

In Oostenrijk is er veel vertraging op de A10 bij Flachau: door werkzaamheden staat er 17 kilometer file richting Villach. Mensen die via de Mont Blanctunnel naar Italië willen, moeten daar twee uur wachten.

Ook het gebruikelijke oponthoud bij de Gotthardtunnel in Zwitserland. De wachttijd is een uur en 40 à 50 minuten. Bij de grensovergang Chiasso nog eens 45 minuten wachten.

In Duitsland hebben veel snelwegen in het zuiden schade aan het wegdek door de hitte. Op de wegen rond Würzburg, Ulm en München en op de A93 Rosenheim richting Kiefersfelden (Oostenrijk) geldt daarom een snelheidsbeperking en dat levert vertraging op. Op de A3 Nürnberg richting Linz tussen Passau en de grensovergang Suben staat 24 kilometer file door werkzaamheden.

null Beeld anp
Beeld anp

Hitte

Ook kondigde de ANWB aan dat in het midden en zuiden van Frankrijk zaterdag extreme hitte verwacht. In dezelfde regio's bestaat kans op zwaar onweer, waarbij ook hagel en zware windstoten mogelijk zijn. Ook in andere Europese vakantielanden zoals Oostenrijk en Italië worden hoge temperaturen verwacht.

De hitte kan vakantiegangers parten spelen, vooral als ze in de file komen te staan. Daarom drukt de ANWB automobilisten op het hart op tijd te tanken zodat de motor en airco niet uitvallen. Ook extra pauzes inlassen en voldoende eten en drinken meenemen is verstandig omdat de reis langer kan gaan duren dan verwacht.

Het Europese vakantieverkeer is zaterdag vooral in Zwitserland al vroeg op gang gekomen. Mensen op doorreis naar Italië zijn extra vroeg op pad gegaan om de ergste hitte voor te zijn, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). De hele nacht stond er file voor de Gotthardtunnel. De rij is daar intussen aangegroeid naar 12 kilometer, de wachttijd bedraagt twee uur. Ook voor de Mont Blanctunnel staat file.

Het hoogtepunt van de drukte op de Europese wegen wordt verwacht tussen 12.00 en 13.00 uur.

Een wegenwachtmedewerker helpt Nederlandse toeristen met autopech in het Franse Drome. Beeld anp
Een wegenwachtmedewerker helpt Nederlandse toeristen met autopech in het Franse Drome.Beeld anp
Meer over