ANWB: 'Vrijdag lange files rond Nijmegen'

Rond Nijmegen worden vrijdag lange files verwacht vanwege de intocht van de Vierdaagse. De drukte begint al in de loop van de ochtend op de A50, A73 en de N325, waarschuwt de ANWB woensdag in een verkeersprognose voor het weekeinde.

Wandelaars tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Beeld anp
Wandelaars tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.Beeld anp

Op vrijdag heeft de intocht plaats en zijn vrijwel alle doorgaande wegen in Nijmegen geheel of gedeeltelijk afgesloten. Langs de omliggende snelwegen staan de hele week lichtbakken met waarschuwingen en omleidingsadviezen.

Vrijdag sluiten ook de basisscholen in de regio midden en in het zuiden begint de bouwvak. Voor ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders begint de zomervakantie. Iets minder dan de helft van hen viert vakantie in eigen land.

Vertragingen
In het weekeind zijn er verder vertragingen door wegwerkzaamheden. Zo zijn de A4 richting Delft tussen Rijswijk en Delft-Zuid en de A15 naar Gorinchem tussen de knooppunten Ridderkerk en Gorinchem dicht. Op de A16 richting Rotterdam wordt aan de weg gewerkt tussen Breda-Noord en het knooppunt Zonzeel. Dat geldt ook voor de A8 bij Amsterdam.

De ANWB verwacht dat op de snelwegen in Frankrijk, Duitsland en de Alpenlanden het verkeer zaterdag zal vastlopen. In Frankrijk staan de langste files in de Rhônevallei op de A6/A7, op de A10 bij Orléans en op de A1 bij Lille. In Parijs zijn zondag wegen dicht wegens de laatste rit van de Tour de France, maar de snelwegen rond de stad blijven open.

In Duitsland is de grootste drukte vrijdagmiddag en zaterdag in het noorden bij Hamburg en Bremen en in het zuiden in de omgeving van München. In Oostenrijk vormen de Karawankentunnel en de grenstunnel bij Füssen forse knelpunten. In Zwitserland wordt het druk naar het zuiden voor de St. Gotthardtunnel.

Meer over