Antonia vier keer genomineerd voor Gouden Kalf

Met vier nominaties is Antonia van Marleen Gorris de grootste favoriet voor één of meer Gouden Kalveren op het vijftiende Nederlands Film Festival in Utrecht....

Van onze verslaggever

UTRECHT

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat er met Antonia hetzelfde gebeurt als met Belle van Zuylen van Digna Sinke, die twee jaar geleden in drie categorieën werd genomineerd maar geheel buiten de prijzen viel.

Als beste lange speelfilm zijn naast de favoriete Antonia genomineerd Hoogste tijd van Frans Weisz (producenten René Seegers en Jos van der Linden) en Zusje van Robert Jan Westdijk (die ook producent is, samen met Clea de Koning, van Grote Broer Filmwerken).

Niet genomineerd werden onder meer Flodder 3 van Dick Maas, Alletta Jacobs van Nouchka van Brakel, Tot ziens van Heddy Honigmann en De vliegende Hollander van Jos Stelling. Dat de film van Maas, hoewel dit jaar verreweg de meest succesvolle Nederlandse bioscoopfilm, voor geen enkele prijs in aanmerking komt, is geen verrassing en kan voor Dick Maas slechts een bevestiging zijn van het gevoel van miskenning waaronder hij al jaren lijdt.

Tot ziens heeft in een andere categorie nog wel een nominatie, maar het compleet negeren van De vliegende Hollander is een bittere pil voor Stelling, de oprichter van het festival. De jury onder leiding van Annemarie Grewel sloot zich aan bij de afkeuring van het publiek en het merendeel van de Nederlandse pers, ofschoon De vliegende Hollander al aan achttien landen verkocht is en geselecteerd werd voor de prestigieuze competitie van het festival van Venetië. De enige kans voor Jos Stelling is de Grolsch Filmprijs, waarvoor hij genomineerd is naast Rijk de Gooijer en Vincent Monnikendam.

Voor de regie zijn naast Marleen Gorris genomineerd Robert Jan Westdijk (Zusje) en Maria Peters (De tasjesdief). Kandidaat voor het Gouden Kalf voor de beste acteur zijn naast Jan Decleir (Antonia) Rijk de Gooijer (Hoogste tijd en favoriet) en Johan Leysen (Tralievader van Danniel Danniel). Het Gouden Kalf voor de beste actrice gaat naar Willeke van Ammelrooy (Antonia, favoriet), Kim van Kooten (Zusje) of Johanna ter Steege (Tot ziens).

Als beste lange documentaire zijn genomineerd Het geheim van Ossenisse (Hans Heijnen), Moeder Dao, de schildpadgelijkende (Vincent Monnikendam, favoriet) en De oogst van de stilte (Eline Flipse). Kandidaten als beste korte documentaire zijn I have a problem madam (Maarten Schmidt en Thomas Doebele), Kyrgyztan - Tussen wanhoop en welvaart (Casper Haspels) en Verleden aanwezig (Anet van Barneveld en Annemarie Strijbosch).

Als beste korte film zijn genomineerd 4TokenS II - Downstairs van Dick Tuinder, Bittings and other effects. . van Clara van Gool en Tralievader van Danniel Danniel.

Het Gouden Kalf voor het beste televisiedrama gaat naar Chopsticks van Ron Termaat, Frans en Duits van Orlow Seunke of De partizanen van Theu Boermans. Twee acteurs uit deze laatse serie, Dirk Roofthooft en Huub Stapel, zijn genomineerd in de categorie 'beste acteerprestatie televisie', naast Ellis van den Brink uit Lolamoviola - Achilles en het zebrapad van Paula van der Oest.

Er gaat dit jaar ook een Gouden Kalf naar de 'beste Europese film', gekozen uit een tamelijk willekeurig rijtje van zeven Europese films. Vrijdagavond op het slotgala worden de prijzen uitgereikt. Dan wordt ook bekend welke scenarioschrijver een Gouden Kalf krijgt. Filmmakers hebben dat zelf per enquête beslist; Jan Blokker is favoriet, voor twee andere kandidaten, Jean van de Velde en Hugo Heinen.

Meer over