Antisemitische kankertherapeut brengt Vlaardingen postuum in verlegenheid # Opening Moermanmuseum uitgesteld

De opening van het Moermanhuis in Vlaardingen is voorlopig van de baan. De initiatiefnemer van het museum over de kankertherapeut, de stichting Archeologie en Bouwhistorie Vlaardingen, ziet voorlopig af van de opening onder druk van de kritiek dat Moerman er antisemitische opvattingen op nahield....

Van onze verslaggever

Hans Horsten

VLAARDINGEN

De stichting heeft tot uitstel besloten na overleg donderdagavond met het college van burgemeester en wethouder van Vlaardingen.

Met zijn alternatieve therapie tegen kanker werd de in 1988 overleden Vlaardingse huisarts Cor Moerman bekend bij het grote publiek. Tegelijkertijd werd hij erom verguisd door de gevestigde medische stand. Dat hij ook een antisemiet van het zuiverste water was, bleef lange tijd verborgen.

Gealarmeerd door de publiciteit had de stichting Archeologie en Bouwhistorie het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) al in de arm genomen om deze leemte bliksemsnel op te vullen. Vóór de opening, die gepland was voor zaterdag, moest in het nieuwe museum een tekstpaneel komen hangen waarop Moermans duistere theorieën over 'joden die als kankercellen de wereld overwoekeren' uitgebreid door het CIDI worden belicht.

De zinsnede komt uit een boek dat Moerman in 1956 in eigen beheer uitgaf. Pagina na pagina gaat hij daarin tekeer tegen 'kinderen Israëls die als parasieten de zuiverheid van het ras bedreigden'. In een interview in 1988 in Hervormd Nederland doken deze echo's uit de nazi-tijd opnieuw op. In dat verhaal noemde Moerman de deportaties, Auschwitz en de gaskamers 'niet goed te praten, maar wel begrijpelijk, zeer begrijpelijk'.

Nu zijn virulent antisemitisme wederom aan het licht is gekomen, voelt ook de gemeente Vlaardingen zich opgelaten. Burgemeester L. Stam had eerst toegezegd het Moermanhuis te zullen openen, maar ziet er nu toch maar van af.

Ook J. ter Brugge, voorzitter van de stichting Archeologie en Bouwhistorie, is 'hevig geschrokken'. 'We waren er niet van op de hoogte dat Moerman zulke extreme denkbeelden over joden koesterde en distantiëren ons daar volledig van', zegt hij. Om het hele project dan maar af te blazen, zoals het CIDI voorstelde, voert hem echter te ver. 'Het museum is ook zonder dit aspect geen eenzijdig eerbetoon aan zijn persoon. De kritiek op zijn omstreden therapie komt aan de orde, evenals zijn vele conflicten met medici', aldus Ter Brugge.

Volgens hem is het Moermanhuis vooral bedoeld als tijdsbeeld. Het nieuwe Vlaardingse museum komt in Hoogstad, de monumentale hoeve waar generaties Moerman als herenboeren zetelden. Op deze plek begon de 37-jarige Cor Moerman in 1930 als huisarts. Zijn praktijkruimte, behandelkamer en apotheek liggen er nog net zo ongeschonden bij als op de dag dat hij met dokteren begon. Moerman hing zijn stethoscoop al snel aan de wilgen om zich te concentreren op zijn eigen kankertherapie .

'In een gezond lichaam huist geen kanker', was Moermans lijfspreuk. Volgens hem kon deze ziekte worden voorkomen en bestreden met gezonde voeding. Een streng dieet van groenten en sappen zou kankerpatiënten bevrijden van de kwaadaardige cellen die zich in hun lichaam hadden genesteld door een 'decadent consumptiepatroon'.

Deze kennis ontleende hij aan een studie van de duiven in een hok in de tuin. Volgens Moerman hadden ze een efficiënte afweer tegen ziekten opgebouwd, omdat hun stofwisseling niet was verstoord door 'lichaamsvervuilend' voedsel.

Hoewel Moermans therapie brede weerklank vond onder kankerpatiënten, moest de officiële medische wereld niets van zijn ideeën hebben. Zijn methode was gebaseerd op intuïtie en werd niet gedragen door wetenschappelijk verantwoorde proeven. Daar kwam bij dat hij zijn aanpak doorspekte met mystiek en spiritisme. Waar anderen hem als een kwakzalver afschilderden, meende hij zelf aanspraak te kunnen maken op de titel 'kroonprins van de kankerbestrijding'.

Meer over