Antilliaan kan guldens nergens meer omwisselen

AMSTERDAM Antillianen zijn boos. Ze kunnen in Nederland de Antilliaanse gulden nergens meer omwisselen tegen euro's of Amerikaanse dollars. Vanaf 1 januari 2011 geldt op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba de dollar als enige munteenheid.

De consument met een restantje Antilliaanse guldens (de Antilliaanse gulden, afgekort NAf, noteert nu ruim 0,42 euro) heeft pech. De klantenservice van ABN Amro zegt dat de munt nergens meer wordt ingenomen, 'ook niet bij het GWK'. Rabobank wisselt de munt ook meer niet om.


Eardly van der Geld, voorzitter van de stichtingen CECN (Cultureel Erfgoed Caribisch gebied en Nederland) en Yudansa (voor Antilliaanse en Arubaanse jongeren) spreekt er schande van. 'Ik heb twintig mensen gesproken die soms honderden Antilliaanse guldens hebben. Er moet een fatsoenlijke overgangsregeling komen, zoals met de euro toen ook is gebeurd.'


Sinds 10 oktober 2010 is de herindeling van de Nederlandse Antillen een feit. Curaçao en Sint Maarten zijn nu onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, wat Aruba al sinds 1986 is. Bonaire, Saba en Sint Eustatius kregen in oktober de status van speciale gemeenten van Nederland.


Op alle eilanden wordt nu nog met de Antilliaanse gulden betaald, behalve op Aruba, waar de Arubaanse florin als munt geldt. Door de herindeling kan vanaf 1 januari 2011 op Bonaire, Saba en Sint Eustatius alleen nog met de Amerikaanse dollar worden betaald. Op Curaçao en Sint Maarten wordt naar verwachting vanaf 2012 met de Caribische gulden betaald.


GWK Travelex stopte op 10 oktober direct met inname van de NAf. 'Andere banken deden dit al veel eerder', zegt een woordvoerder. Het Grenswisselkantoor snapt dat het 'heel vervelend' is voor de consument, maar wil niet het risico lopen dat de munt nergens meer kan worden verkocht. 'Dat is te danken aan de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Er is geen inkoop- en verkoopsituatie meer.'


De Nederlandsche Bank (DNB) heeft gehoord van de klachten, maar zegt dat het aan 'commerciële banken is om commerciële afwegingen te maken'. De consument kan bij DNB ook niet terecht met de NAf. 'Wij nemen enkel nog Nederlandse guldens in, tot 2032. Op de Antillen zelf wordt de Antilliaanse gulden nog verhandeld, dus lang niet alle wegen zijn afgesloten', aldus een woordvoerder.


Van der Geld vindt dat argument onzin. 'Mensen moeten niet hoeven te reizen om geld om te wisselen.' Kamerleden Cynthia Ortega en Arie Slob (beiden ChristenUnie) staan aan zijn kant en hebben op 15 november de ministers De Jager (Financiën) en Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) om opheldering gevraagd. Ortega: 'Consumenten zijn van tevoren niet geïnformeerd. Ik hoop dat de ministers in overleg met de banken tot een oplossing komen.'


Meer over