Antillen sluiten snel akkoord over nieuwbouw Koraal Specht

De Antilliaanse regering zal nog voor 30 september een contract tekenen met de Amerikaanse aannemer Wackenhut voor de nieuwbouw van de omstreden Koraal Specht-gevangenis....

De bouw gaat zo'n 46 miljoen gulden kosten. Nederland zal hiervan een flink deel voor zijn rekening nemen.

Met de Antilliaanse toezegging is een dreigend conflict afgewend tussen Den Haag en Willemstad over de trage voortgang in de nieuwbouwplannen voor de gevangenis. Staatssecretaris De Vries van Koninkrijksrelaties dreigde vorige maand nog met ingrijpen op de Antillen als de regering Römer op 17 september het contract niet zou overleggen tijdens de vergadering van de Rijksministerraad.

De Antilliaanse regering is er ook mee akkoord gegaan dat een rapport van de Europese antimartelingencommissie CPT over de omstandigheden in Koraal Specht snel openbaar wordt gemaakt. De Vries en de Tweede Kamer dringen al maanden aan op openbaarmaking, maar de Antillen weigerde tot nu toe. Het CPT heeft in eerdere rapporten al de mishandelingen door cipiers, de overbevolking en de slechte omstandigheden in de veertig jaar oude gevangenis aan de kaak gesteld.

De Antilliaanse gevolmachtigde minister Mendes de Gouveia bestreed na afloop van de vergadering dat zijn regering onder druk van het dreigement van De Vries met de toezeggingen was gekomen. 'Onze minister van Justitie Martha heeft eerder aan het Antilliaanse parlement toegezegd dat het contract voor 30 september wordt ondertekend. Dat heb ik vrijdag overgebracht en de Rijksministerraad kon daarmee vrede hebben.'

Hoewel in juli al een symbolisch begin was gemaakt met de nieuwbouw en renovatie, maakte de Antilliaanse regering geen haast met ondertekening van het contract. Vorige maand beklaagde ook Wackenhut, dat enkele tientallen gevangenissen in Amerika beheert, zich over de trage besluitvorming in Willemstad. met name de financiering van de bouw en de uitbesteding van het beheer aan Wackenhut is nog onderwerp van discussie in de regering.

De Vries noemt de toezegging van de Antillen over de snelle ondertekening 'een verstandige en juiste beslissing'. 'Dit besluit brengt de vaart in het proces terug', aldus De Vries.

Meer over