Antihomowet Rusland eist nieuw slachtoffer: De Sims


De Russische wet die de propaganda verbiedt 'voor niet-traditionele seksuele relaties' heeft een nieuw slachtoffer geëist: het computerspel De Sims 4. Van de gameskeuring mogen winkels deze Amerikaanse levenssimulator alleen aan volwassenen verkopen. Volgens uitgever Electronic Arts hebben de Russen er moeite mee dat de minimensjes in de game relaties kunnen aangaan met een avatar van dezelfde sekse.

Een homoseksuele relatie in De Sims 3. Beeld YouTube
Een homoseksuele relatie in De Sims 3.Beeld YouTube

Een woordvoerder van het Amerikaanse bedrijf heeft laten weten dat het predikaat 18+ geen reden is voor aanpassingen aan De Sims 4, dat later dit jaar uitkomt.

Eerdere edities van het computerspel, dat sinds 2000 verschijnt, werden in Rusland geschikt bevonden voor 12 jaar en ouder (net als in Nederland). De Sims 3 werd uitgebracht in 2009, een jaar voor het parlement in Moskou een wet aannam 'voor de bescherming van kinderen tegen informatie die hun gezondheid of ontwikkeling kan schaden'. In 2012 werd wet 436-FZ uitgebreid met een amendement dat de propaganda voor homoseksualiteit en transgender verbiedt.

Nintendo onder vuur
Het is de tweede keer binnen een week dat er internationaal ophef ontstaat over homoseksuele en lesbische relaties in games. Nintendo kwam onder vuur te liggen omdat zijn spel Tomodachi Life die juist niet toestaat. De Japanners zeiden aanvankelijk dat hun games niet bedoeld zijn om maatschappijkritiek te spuien. Enkele dagen later volgde een mea culpa zonder beperkingen. 'We bieden onze excuses aan voor ons falen om homoseksuele relaties op te nemen in Tomodachi Life.' Het spel is vanaf volgende maand in Nederland te koop.

Homoseksualiteit is een zeldzaam fenomeen in games. Slechts in een handvol spellen zijn relaties mogelijk tussen mensen van dezelfde sekse, zoals in The Elder Scrolls: Skyrim, Fallout: New Vegas en Fable. Seks tussen astronauten en aliens van hetzelfde geslacht in het sf-avontuur Mass Effect leidde tot commentaren van het conservatieve Fox News en een oproep tot boycot van christelijke groeperingen in de Verenigde Staten.

Oorlogsverleden
In Rusland is het enige andere taboe in games twijfel aan het Russische oorlogsverleden. Vorig jaar was er wel kritiek Company of Heroes 2, omdat het strategische oorlogsspel een verkeerd beeld zou schetsen van Russische soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog - ook een taboe volgens wet 436-FZ. De Russische distibuteur staakte de verkoop.

undefined

Een homoseksueel personage in De Sims 3. Beeld YouTube
Een homoseksueel personage in De Sims 3.Beeld YouTube
Meer over