Nieuws

Antigeentest voor veel vakantielanden voldoende, meeste regio’s Nederland zien daling besmettingscijfers

De belangrijkste coronacijfers van vrijdag: Voor de meeste vakantielanden is een PCR-test niet nodig, wel een antigeentest, Israël leent vaccins aan Palestina en in de meeste regio’s in Nederland zet de daling van de besmettingscijfers door.

Medewerkers van de GGD Brabant-Zuidoost nemen coronatesten af in een coronateststraat in Helmond.  Beeld Rob Engelaar
Medewerkers van de GGD Brabant-Zuidoost nemen coronatesten af in een coronateststraat in Helmond.Beeld Rob Engelaar

Voor veel landen geen PCR-test nodig, snellere antigeentest voldoende

Veel Europese landen bestempelen Nederland nog als risicogebied. Bij het inreizen is dan ook vaak een negatieve test nodig. Dit hoeft meestal geen PCR-test te zijn, de snellere antigeentest volstaat in de meeste populaire vakantielanden. België houdt als een van de weinige vast aan de PCR-test.

De antigeentest moet wel op naam zijn, een zogeheten zelftest is niet voldoende. Bij veel commerciële aanbieders zijn de antigeentesten goedkoper dan de PCR-testen. Een aantal GGD’s werkt ook al met antigeentesten. Maar klachten simuleren om zo aan een gratis test te komen, is los van ethische kwesties geen goede strategie. Omdat de GGD geen gepersonaliseerd certificaat levert, wordt de uitslag in onder andere Frankrijk niet geaccepteerd.

In de meeste landen, waaronder Turkije, Spanje en Griekenland, vervalt de testverplichting twee weken na volledige vaccinatie. In Frankrijk is het vier weken na de eerste prik al niet meer nodig een test te tonen. In Griekenland is niet alleen een test nodig bij binnenkomst in het land, ook bij het eilandhoppen. Eenmaal binnen de grenzen van het land is een antigeentest wel voldoende.

Bij terugkeer in Nederland na een reis naar een oranje gebied is een antigeentest ook genoeg. Als u terugkomt uit een land met een groen of geel reisadvies, is helemaal geen test nodig.

Palestijnse autoriteit ziet af van uitruil vaccins

Israël was vrijdag al begonnen met het vervoer van de eerste 90 duizend vaccins naar de Westelijke Jordaanoever, toen op sociale media onrust onder Palestijnen uitbrak over ‘ondermaatse vaccins’ die niet afdoende beschermen. Dat gebeurde nadat Israël had gezegd dat de doses van Pfizer niet lang houdbaar meer zijn. In ruil voor deze vaccins zou Israël later dit jaar, als de Palestijnen zelf beschikken over genoeg vaccins, eenzelfde aantal vaccins terugkrijgen.

Volgens de Palestijnse Autoriteit is er geen sprake van een deal met Israël, maar vindt de ruil plaats op voorstel van farmaceut Pfizer. De Palestijnen hebben vier miljoen doses bij Pfizer besteld, maar die kunnen pas in september worden geleverd. Om sneller met prikken te beginnen, suggereerde Pfizer dat Israël een deel van zijn Pfizer-vaccins aan de Palestijnen kan overdoen. Israël zou volgens de Palestijnse minister van volksgezondheid vaccins leveren die tot augustus kunnen worden gebruikt, maar nu blijkt de uiterste houdbaarheidsdatum al in juni verstreken te zijn en ontbreekt de tijd om de doses onder de bevolking te verspreiden.

Israël werd eerder bekritiseerd omdat het zijn vaccins niet deelde met de 4,5 miljoen Palestijnen die op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook leven. In Israël is 59 procent van de bevolking is al volledig gevaccineerd. In Palestina is slechts 5 procent van de inwoners volledig ingeënt.

Daling besmettingscijfers zet door, maar Amsterdam en het Gooi zien kleine toename

Het aantal gemelde besmettingen blijft in vrijwel heel Nederland sterk afnemen, maar enkele gebieden zien een kleine stijging van het aantal positieve testen. In 9 van de 25 veiligheidsregio’s zijn deze week minder dan 35 besmettingen per 100 duizend inwoners gemeld, onder deze grenswaarde geldt het laagste risiconiveau, ‘Waakzaam’. Het landelijk gemiddelde is 42. In twee regio’s zijn deze week, tegen de landelijke trend in, meer besmettingen gemeld dan de week daarvoor. De regio Gooi- en Vechtstreek zit door een toename van 26 procent nu net iets boven het gemiddelde, vorige week waren de cijfers daar laag. In Amsterdam-Amstelland was sprake van een kleine toename, 3 procent op weekbasis, maar de regio hoort daardoor nu wel bij de gebieden met relatief de meeste besmettingen. Alleen in Haaglanden en Gelderland-Midden is het aantal positieve testen per 100 duizend inwoners net hoger dan rond de hoofdstad.

Meer over