NieuwsRepublikeinse partij

‘Anti-Trump Republikeinen willen nieuwe partij oprichten’

Tientallen voormalige Republikeinse partijleden zijn bezig met de oprichting van een nieuwe centrum-rechtse politieke partij. Het initiatief is genomen, omdat de huidige Republikeinse vertegenwoordigers niet willen optreden tegen de voormalige president Donald Trump, in wie zij een extremist zien die een bedreiging vormt voor het voortbestaan van de partij. Dat zeggen ze tegen persbureau Reuters.

Het Capitool Beeld AFP
Het CapitoolBeeld AFP

Onder de initiatiefnemers bevinden zich voormalige Republikeinse politici, medewerkers van de Republikeinse regeringen van Ronald Reagan, George H.W. Bush, George W. Bush en Trump, ex-Republikeinse ambassadeurs en partijstrategen.

Volgens Reuters hielden ruim 120 partijleden afgelopen vrijdag een online vergadering om de afsplitsing te bespreken. De nieuwe beweging moet opereren op grond van ‘principieel conservatisme’. Daaronder wordt verstaan het vasthouden aan de grondwet en de rechtsstaat - ideeën die volgens de betrokkenen door Trump naar de prullenbak zijn verwezen.

De deelnemers aan het gesprek zeiden bijzonder ontsteld te zijn over het feit dat meer dan de helft van de Republikeinen in het Congres, 8 senatoren en 139 leden in het Huis van Afgevaardigden, enkele uren na de belegering van het Capitool stemden om de certificering van de verkiezingsoverwinning van Biden te blokkeren.

Voormalig Republikein Evan McMullin, die in het verleden een prominente rol speelde in het Huis van Afgevaardigden, is een van de initiatiefnemers: ‘Grote delen van de Republikeinse Partij zijn aan het radicaliseren en bedreigen de Amerikaanse democratie. De partij moet zich opnieuw richten op waarheid, rede en zijn traditionele idealen.’

Lincoln Project

Overigens is het niet de eerste groep Republikeinen die zich tegen Trump keert. Eind 2019 werd The Lincoln Project opgericht, een politiek actiecomité van leden en voormalige leden van de Republikeinse Partij die zich ten doel had gesteld om de herverkiezing van president Donald Trump te verhinderen. In april 2020 sprak het comité zijn steun uit voor de huidige Democratische president Joe Biden. Het comité is vernoemd naar de Republikein Abraham Lincoln, de 16de president van de Verenigde Staten van 1861 tot 1865. Of deze groep ook bij dit initiatief is betrokken is niet duidelijk.

Lees ook

Trump woedend over zwakke optreden van zijn advocaten in impeachmentproces
Niet alleen Republikeinse senatoren maar ook oud-president Trump is verbijsterd over het zwakke, rammelende optreden van zijn advocaten op de eerste dag van het impeachmentproces. Trump zou woedend zijn geweest toen hij op televisie het proces volgde.

Republikeinse senator schaart zich onverwachts achter Democraten
De doorgang van het impeachmentproces werd dinsdag in gang gezet doordat een meerderheid van de Senaat instemde. Ook overtuigde de openingsverklaring van de Democratische aanklagers een Republikeinse senator. Bill Cassidy uit Louisiana.

Meer over