Anti-politiefilm

Geïnspireerd door een vriend die in de Parijse banlieues door politiegeweld het leven liet, kwam regisseur Mathieu Kassovitz met dit energieke portret van drie immigrantenjongens die in opstand komen tegen racisme, geweld en machtsmisbruik van de overheid. Kassovitz vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de jongens, en creëerde zo een interessant, ambigu uitgangspunt waarmee hij de kijker zelf een moreel oordeel laat vellen.

Berend Jan Bockting

Dat leverde vanaf het begin veel kritiek en controverse op. Tijdens het filmfestival in Cannes, waar Kassovitz de prijs voor beste regie won, omschreef hij La Haine als zijn anti-politiefilm. Critici lieten hem daarbij weten dat de werkelijkheid niet zo erg zou zijn als hij in zijn film liet zien.


Dat maakt La Haine tot een nog altijd uitermate relevante en invloedrijke film. Kijk alleen al naar de minstens even subversieve videoclip Stress van het Franse electroduo Justice, waarin een groepje jongeren vanuit een buitenwijk al plunderend en vernielend naar het centrum van Parijs trekt.


La Haine (Mathieu Kassovitz, 1995)


Arte, 20.40 uur.


Hooligans

(Lexi Alexander, 2005) Een Amerikaanse journalistiekstudent (Elijah Wood) vertrekt naar zijn zus in Londen, waar hij via haar zwager terechtkomt in het gevaarlijke milieu van Britse hooligans. Daar verandert de braverik zelf ook in een ware vechtersbaas; een rol waarmee Wood, die wereldfaam verwierf als Frodo in The Lord of the Rings, bewust afstand nam van zijn op dat moment sterk heersende imago als fantasyacteur.


RTL 7, 22.30 uur.


Jackass: The Movie en Jackass Number Two

(Jeff Tremaine, 2002 en 2006) Terwijl deel drie sinds vandaag in de bioscoop draait, kan de echte liefhebber zich 's avonds tevens verlustigen aan de eerdere filmversies van het beruchte MTV-programma Jackass, waarin Johnny Knoxville en kameraden zich overgeven aan tal van ruige, puberale waagstukjes als orale seks met een walvishaai en bungeejumpen uit een boom.


Veronica, 20.30 en 22.15 uur.


Berend Jan Bockting


CINEMA.NL/TV


Meer over