Anonimiteit blijkt een marketingsucces

Wat houdt de literaire wereld in het buitenland bezig? Onze correspondenten houden het bij. Deze week: Sarah Venema over het succes van de mysterieuze Italiaanse schrijfster Elena Ferrante.

Sarah Venema
null Beeld .
Beeld .

Miley Cyrus-haters opgepast: 'Jullie gaan je zo onnozel voelen als blijkt dat ze eigenlijk Elena Ferrante is', grapt een Amerikaanse comedian op Twitter. De speculaties over de identiteit van de Italiaanse schrijfster zijn met de boeken van Ferrante mee naar Amerika gekomen en uitgegroeid tot bij de Ferrante-fever passende hallucinaties.

Elena Ferrante is een hit in Amerika. Op Twitter gaan foto's rond van lichaamsdelen waarop de namen van de personages uit Ferrantes Napolitaanse buitenwijken met zwarte inkt zijn getatoeëerd, The New Yorker bejubelt het vierluik dat ze begon met De Geniale Vriendin al maanden en The Economist noemde haar 'misschien wel de beste hedendaagse schrijver van wie je nog nooit hebt gehoord'. Reden voor Italianen om haar glunderend op te voeren in het pessimistische literatuurdebat in eigen land. Wie betoogt dat de Italiaanse literatuur het graf ingegaan is met schrijver Italo Calvino, ziet niet wat er overzees gebeurt, zeggen ze.

Een van die pessimistische critici is trouwens Ferrante zelf. Toen de schrijfster ruim twintig jaar geleden besloot haar eerste boek onder een pseudoniem op de markt te brengen, was dat nog vooral vanwege haar verlegenheid.

Mythe

Met de groei van haar oeuvre, groeide haar overtuiging dat het debat in Italië te veel over de schrijvers ging. Zij wilde dat boeken voor zichzelf spraken - vertelde ze via geschreven opiniestukken - en daarom was het beter geen foto op de achterflap te plaatsen.

Maar sinds de populariteit van de schrijfster stijgt, groeit de mythe rond haar identiteit. Wiskundigen analyseerden de lettercombinaties uit haar Napolitaanse boekenserie met de 'vingerafdrukken' van andere schrijvers en wezen naar de Napolitaanse auteur Domenico Starnone, die al jaren ontkent.

Anderen vermoeden dat uitgeversduo Sandra en Sandro Ferri van de kleine uitgeverij E/O - de enigen die weten wie de schrijfster is en daarom ook de enigen die haar in het echt mochten interviewen - zelf de boeken schrijven.

Vrijwel alle berichten in aanloop naar Italiës belangrijke boekenprijs de Premio Strega gingen over Elena Ferrante. Ze won niet. De winnende schrijver liet zijn gezicht op het podium fotograferen. Zijn naam, Nicola Lagioia, kwam in de kranten terecht. Maar na weken publiciteit staat Ferrante hoog boven hem in alle verkooplijsten. Anonimiteit blijkt een marketingsucces.

Meer over