NieuwsGouden Griffel

Annet Schaap wint Gouden Griffel en scoort zo een hattrick met avonturenverhaal Lampje

Lampje van Annet Schaap is de verwachte en toch verrassende winnaar van de Gouden Griffel 2018. Schaap heeft daarmee de drie grote prijzen in de Nederlandse jeugdliteratuur op rij behaald. Vorig jaar werd debutant Schaap de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs toegekend en dit voorjaar werd haar sprookjesachtige avonturenverhaal bekroond met de Woutertje Pieter Prijs.

Pjotr van Lenteren
Lampje van Annet Schaap. Beeld
Lampje van Annet Schaap.

Beeldend kunstenaar Schaap (1965) heeft al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw succes als illustrator van populaire auteurs als Jacques Vriens, Francine Oomen en Janneke Schotveld. Maar op de kunstacademie droomde ze er al van om een jeugdboek te maken met haar eigen tekeningen en tekst erin. Dat is er gekomen. En hoe! Het boek is niet alleen goed ontvangen door recensenten, de auteur ontvangt stapels brieven van enthousiaste ouders en kinderen.

Dinsdagavond is in een overvol Meervaart Theater in Amsterdam bekend geworden dat Lampje ook nog de Gouden Griffel voor het beste kinderboek van het afgelopen jaar wint. Zo’n hattrick, drie prijzen op rij binnenslepen, is maar één keer eerder iemand gelukt: Peter van Gestel met Winterijs (2001).

Annet Schaap. Beeld Lars van den Brink
Annet Schaap.Beeld Lars van den Brink

Overigens heeft de jury het nog best spannend gemaakt. Maar liefst tien titels maakten kans op de hoogste bekroning: Wij waren hier eerst van Joukje Akveld, De zweetvoetenman van Annet Huizing, Het lammetje dat een varken is van Pim Lammers en Milja Praagman, Handje van Tjibbe Veldkamp en Wouter Tulp, Sabel van Suzanne Wouda, Toen ik van Joke van Leeuwen, De zombietrein van dichter Edward van de Vendel en striptekenaar Floor de Goede en Was de aarde vroeger plat? met versjes van Bette Westera en Het gelukkige eiland van Marit Törnqvist.

Met de bekendmaking van de Gouden Griffel begint de 64ste Kinderboekenweek. Het Kinderboekenweekgeschenk De eilandenruzie van Jozua Douglas is de komende anderhalve week gratis voor iedereen die voor 10 euro kinderboeken koopt.

De Volkskrant over Lampje

Vijf uitzonderlijke vakantiejeugdboeken voor bij de zaklamp
Deel elf van Het leven van een loser is net uit, De waanzinnige boomhut heeft alweer 78 verdiepingen: niemand hoeft zich te vervelen deze zomer. Vijf uitzonderlijke vakantiejeugdboeken.

De Volkskrant in gesprek met Annet Schaap

‘Je kunt echt schrijven! Ja, pap, ik kan echt schrijven’
Illustrator van populaire kinderboeken Annet Schaap debuteerde vorig jaar met een eigen boek, het door recensenten bejubelde Lampje. Het wordt voor de tweede keer bekroond, nu met de Woutertje Pieterse Prijs.

Meer over