Annan wil dat Eritrea eis voor vertrek VN-macht intrekt

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft scherpe kritiek geleverd op de eis van Eritrea dat VN-blauwhelmen het land binnen tien dagen moeten verlaten....

Een woordvoerder van Annan stelde dat Eritrea volgens het VN-Handvest verplicht is het internationale karakter van een vredesoperatie te respecteren. De hoge functionaris voor VN-vredesoperaties, Jean Marie Guéhenno, liet weten dat de volkerenorganisatie niet van plan is te voldoen aan de eis van Eritrea.

Een hoge Eritreese regeringsfunctionaris verklaarde echter dat zijn land ook onder geen beding het verzoek aan de VN zal intrekken. ‘Wij zijn een soevereine staat’, aldus de functionaris. ‘Het lijkt erop dat de VN zelf de regels van het spel niet kennen’.

Woensdag bleek uit een brief van de Eritrese regering, die dinsdag naar de VN-missie (Unmee) was gestuurd, dat het land VN-militairen uit Europa, de Verenigde Staten, Canada en Rusland tien dagen de tijd heeft gegeven om het land in de Hoorn van Afrika te verlaten. Eritrea heeft niet duidelijk gemaakt waarom die eis is gesteld.

Vermoedelijk wil de regering van Eritrea met de uitwijzing haar ongenoegen kenbaar maken over een dreigement van de VN-Veiligheidsraad vorige maand om het land sancties op te leggen als opgelegde beperkingen aan Unmee-patrouilles niet worden ingetrokken. De VS, Rusland en enkele Europese landen zitten in de Veiligheidsraad.

De VN-vredesmissie is langs de grens met Ethiopië gestationeerd. De blauwhelmen controleren daar een gedemilitariseerde bufferzone. Ethiopië en Eritrea vochten tussen 1998 en 2000 een bloedige grensoorlog uit, waarin meer dan 70.000 doden vielen. De laatste maanden is de spanning flink opgelopen.

Meer over