Annan trekt deel staf terug uit Irak

De Verenigde Naties gaan hun staf in Irak sterk inkrimpen. Het Witte Huis toont begrip voor deze maatregel, maar benadrukt tegelijkertijd dat de VN een onmisbare rol te vervullen hebben in Irak....

ReutersAFP en AP

Secretaris-generaal Kofi Annan had zijn naaste medewerkers gisteren bijeengeroepen voor beraad over het advies van zijn veiligheidsadviseurs om álle internationale VN-medewerkers terug te trekken uit Irak. Besloten werd om 19 medewerkers voorlopig over te plaatsen naar de Jordaanse hoofdstad Amman. De VN houden dan nog 42 internationale medewerkers over in Bagdad en 44 in Noord-Irak. Maar er zitten nog meer overplaatsingen in de pen.

Het VN-kantoor in Bagdad is de afgelopen weken twee maal het doelwit geweest van een zelfmoordaanslag. Op 19 augustus vielen daarbij 22 slachtoffers, onder wie het hoofd van de VN-missie in Irak, Sergio Vieira de Mello. Maandag ontplofte er een bomauto toen de bestuurder werd tegengehouden voordat hij het parkeerterrein van de VN kon oprijden. De dader en een Iraakse politieman kwamen om het leven. Vór de eerste aanslag beschikten de VN in Irak over 600 internationale medewerkers, met ondersteuning van 4000 Irakezen.

De maatregel is een tegenvaller voor de Amerikaanse regering. Het is een duidelijk bewijs dat de Amerikaanse bezettingsmacht de situatie niet voldoende meester is om de veiligheid van buitenlanders en Irakezen te waarborgen. Bovendien had de regering-Bush de VN juist een grotere rol willen geven in de wederopbouw van Irak, in de hoop dat dan meer landen bereid zouden zijn daaraan een bijdrage te leveren.

Ook gisteren werd er weer een bomaanslag gepleegd in Bagdad. Doelwit was het hotel waar een cameraploeg van de Amerikaanse zender NBC zijn intrek heeft genomen. De Somalische nachtwaker van het hotel kwam om het leven, een Canadese geluidsman van NBC raakte gewond.

Aquila al-Hashimi, het vrouwelijke lid van de Bestuursraad dat zaterdag in Bagdad werd neergeschoten, is donderdag aan haar verwondingen bezweken. De Bestuursraad heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Al-Hasimi, een voormalig medewerkster van het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken, zou ambassadeur bij de Verenigde Naties worden. Zij was de enige functionaris van het oude bewind die een plaats had gekregen in de door de VS geïnstalleerde Bestuursraad.

Meer over