Annan poogt Cyprus-beraad vlot te trekken

VN-chef Kofi Annan heeft zijn onder-secretaris-generaal Sir Kieran Prendergast naar Cyprus gestuurd in een poging het vredesberaad enige vaart te geven....

Ook de Amerikaanse regering maakt zich zorgen: de Amerikaansegezant Thomas Weston reist ook af naar Cyprus. Hij zal tevens Athene en Ankara aandoen op zijn rondreis.

Struikelblokken zijn onder andere de terugkeer van de 200 duizend Grieks-Cyprioten die vluchtten na het Turkse ingrijpen in 1974 en de positie van de Turkse kolonisten die sindsdien op het eiland zijn komen wonen.

Het VN-plan voorziet slechts in de terugkeer van 100 duizend Grieks-Cyprioten naar het noorden.Van de geschatte 100 duizend kolonisten moet de helft terug naar Turkije. De onderhandelingspartners Tassos Papadopoulos en Rauf Denktash verzetten zich tegen dit onderdeel van het plan.

Onder leiding van bisschop Paulus van Kyrenia demonstreerden zondag 3500 Grieks-Cyprioten in Nicosia tegen het vredesplan. 'Het is duivels, gedoemd en een walgelijk iets dat niet zal werken', vond de geestelijke.

Meer over