Annan, Ahern, Adams: ETA moet wapens neerleggen

De voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan en een handvol internationale politici hebben maandag de Baskische afscheidingsbeweging ETA opgeroepen om definitief de wapens neer te leggen. Ook riepen zij de regeringen van Spanje en Frankrijk op een dialoog aan te gaan met de ETA om een einde te maken aan het al decennialange slepend conflict in Baskenland.

IÑAKI OÑORBE GENOVESI

AMSTERDAM - De oproep volgde na afloop van een eendaagse vredesconferentie in de Baskische stad San Sebastian, waarbij naast Annan ook de voormalige Ierse premier Bertie Ahern en de leider van Sinn Féin, Gerry Adams, aanwezig waren. Zij speelden een aantal jaar geleden een belangrijke rol bij de totstandkoming van het vredesakkoord met het Iers Republikeins Leger (IRA) in Noord-Ierland.

Oud-premier Ahern liet weten dat hij en de andere buitenlandse aanwezigen naar de vredesconferentie waren gekomen omdat ze ervan overtuigd waren dat 'een einde kan worden gemaakt aan de laatste gewapende strijd in Europa'. Maar daarvoor moeten, naast het afzweren van het geweld door de ETA en een dialoog met de Spaanse en Franse regering, volgens Ahern en de andere buitenlandse aanwezigen, ook stappen worden genomen in de richting van verzoening en compensatie van de slachtoffers van het Baskische conflict.

De aanbevelingen vielen goed bij diverse Spaanse en Baskische politieke partijen, vakbonden en allerhande sociale bewegingen. Die mochten tijdens de conferentie hun zienswijze geven op de bloedige strijd van de ETA voor een van Spanje onafhankelijk Baskenland. Sinds de jaren zestig zijn bij bomaanslagen en schietpartijen van de ETA ruim 850 mensen om het leven gekomen.

Ook de Britse krant The Guardian speculeerde naar aanleiding van de conferentie en op basis van bronnen dicht bij de ETA op een mogelijk eind van de Baskische afscheidingsbeweging in de komende dagen. Met name een 'definitieve staking van de gewapende activiteiten maar geen ontbinding' van de ETA zou volgens The Guardian in het verschiet liggen. Met een soortgelijke formule heeft Ierland immers ook een eind weten te maken aan de acties van de IRA.

Opvallend afwezig bij de conferentie waren vertegenwoordigers van de Spaanse regering van premier Zapatero en van de centrum-rechtse Partido Popular, die fel gekant is tegen contacten met de ETA en volgens alle verwachtingen de parlementsverkiezingen in november met grote overmacht gaat winnen.

Ook waarschuwden diverse vooraanstaande Spaanse politici om niet al te hoge verwachtingen over de effecten van de conferentie te krijgen. Zo liet de socialistische oud-premier Felipe González weten dat er 'overdreven aandacht aan de bijeenkomst is geschonken' en dat deze slechts bedoeld leek om de politieke sympathisanten van de ETA in 'een gunstig daglicht te stellen met het oog op de verkiezingen op 20 november'. Ook Esteban González Pons, een hooggeplaatst lid van de Partido Popular, bekritiseerde Annan en de anderen en zei dat als ze menen dat Baskenland te vergelijken is met Ierland 'zij werkelijk geen flauw idee hebben in welk land zij zijn en wat voor conflict hier plaatsheeft'.

Toch houden veel Spanjaarden al maanden rekening met een mogelijk einde van de ETA. De afscheidingsbeweging, die in januari een permanent staakt-het-vuren afkondigde, is door talloze acties van de Spaanse en Franse politie ernstig verzwakt. Ook riepen de ruim 720 ETA-leden in gevangenschap onlangs op het ETA-geweld te beëindigen.

undefined

Meer over