'Ankara een te militaire stad'

Niemand kan er omheen: de massale aanwezigheid van de Turkse strijdkrachten in de hoofdstad Ankara. Rond het parlementsgebouw dat op de hoek van de twee belangrijkste verkeersaders van de stad staat - Atatürk Bulvari en Inönü Bulvari - is het vergeven van de militaire gebouwen....

Inönü Bulvari, de uitvalsweg naar de westelijke stad Eskisehir is eenmilitaire parade in steen. De hoofdkwartieren van de marine, luchtmacht enlandstrijdkrachten, evenals dat van de Generale Staf, staan in strak gelidlangs de weg.

Dat nu is ook de parlementariër Resul Tosun opgevallen. Hij schreef inde krant Yeni Safak dat Ankara meer 'een militaire dan een politiekeverschijning is'.

Er is zelfs een kazerne op het terrein van het parlement, schreef hij.Tosun pleitte er voor die kazerne te verplaatsen en ook andere militairegebouwen naar de buitenwijken te verhuizen. De generale staf was nietgecharmeerd van Tosuns hartenkreet, hij is nota bene ook nog lid van dediep gewantrouwde AK-partij van premier Erdogan. 'Dit soort initiatievenzijn zorgwekkend en verbijsterend. Ze moeten worden beschouwd als eenpersoonlijk delirium', lieten de militairen direct op hun website weten.

En: 'Dit is een poging de strijdkrachten eerst uit het zicht envervolgens uit het hart van de natie te laten verdwijnen.'

Meer over