Angstige Belgen door zij-uitgang weg van WK

Ze bedankten hun fans in een open brief. En ze verklaarden dat een plaats bij de beste acht van de wereld lang niet zo slecht was. Allemaal leuk en aardig, maar de uitschakeling van België op het WK ging vergezeld van het gevoel dat deze ploeg hevig heeft teleurgesteld.

AMSTERDAM - De nederlaag (1-0) tegen het allerminst imponerende Argentinië maakte duidelijk dat er nog een wereld te winnen is in het kamp van de Rode Duivels. Lafheid ging voor lef. Apathie voor ondernemingsdrang. En dat resulteerde in een roemloze aftocht door een zijdeur.

Eden Hazard was in potentie het beste dat België te bieden had tijdens dit WK. Maar de 23-jarige sterspeler van Chelsea zal herinnerd worden vanwege vijf overwegend anonieme optredens, waarvan de laatste had moeten eindigen met een rode kaart.

Met een schofterige tackle op het scheenbeen van Lucas Biglia zette de aanvaller dan toch zijn handtekening, al was dat niet het signatuur waarop België hoopte. Al dat potentieel, maar waar was zijn branie? Gefrustreerd door zijn tekortkomingen werd Hazard een kwartier voor tijd gewisseld.

Kijken naar de Belgen was dit toernooi een opgave. Op het spel tegen de VS in de achtste finales na, was België niet interessanter dan pakweg Griekenland. Drie vreugdeloze potjes in de zwakste WK-poule (met Algerije, Rusland en Zuid-Korea) hadden al een waarschuwing moeten zijn. Ondanks de eenvoudige plaatsing voor de knock-outfase, was er vrijwel niets dat beklijfde. Speltechnisch zeker niet.

Toen volgde de open wedstrijd tegen Amerika. Nu zouden de Rode Duivels dan toch zeker wel zijn verlost van hun plankenkoorts? Nu zou er toch op z'n minst geloof in eigen kunnen moeten zijn, noodzakelijk om Argentinië in verlegenheid te brengen? Maar nee, niets van dat alles.

Zelfs niet in de vijf minuten toegevoegde tijd. Argentinië heeft met Sergio Romero een van de zwakste keepers van het toernooi. Maar als je verzuimt hem op de proef te stellen, zal succes uitblijven.

Bondscoach Marc Wilmots maakte zichzelf belachelijk door te stellen dat zijn elftal had gedomineerd. Wanneer dan? In welke fase werd Argentinië, door hem als 'gewoontjes' weggezet, dan teruggedrongen?

Wilmots' getroebleerde zicht op de werkelijkheid kwam zijn geloofwaardigheid niet ten goede. Hier was hij dan, de 45-jarige voormalige aanvaller uit Dongelberg, met een selectie vol potentie. Hij was terug op het wereldpodium dat hij als international zo abrupt had moeten verlaten, na de controversiële uitschakeling door Brazilië op het WK van 2002.

Alleen dien je als coach dan wel met tactische vondsten op de proppen te komen. Een plan B te hebben. Bovendien zal je je team moeten inspireren tot iets groots en meeslepends. Op dit toneel worden spelers en coaches eens in de vier jaar gewogen. Wie kan de druk aan? En wie bezwijkt er?

Het zijn vragen die in het Belgische kamp niet al te licht opzij geschoven mogen worden. Want de grote jongens stonden niet op. Vincent Kompany mocht zich het enige doelpunt, van Gonzalo Higuaín, aantrekken.

Na acht minuten sloeg de spits van Napoli als een roofdier toe, nadat de bal in zijn bezit was gekomen na een door Jan Vertonghen getoucheerde pass van Ángel di María. Kompany was verrast en reageerde te laat. Higuaín haalde uit zonder na te denken en liet de enige topper aan Belgische zijde, doelman Thibaut Courtois, kansloos.

Courtois maakte zijn status als beste doelman van de wereld in blessuretijd nog eens waar door de doorgebroken Lionel Messi van 2-0 af te houden. Hij balde de vuist in triomf, wetende dat zijn team nog even in leven was op dit WK. Maar Courtois kon het niet alleen.

Zo kwam er dus geen 126ste editie van de Derby der Lage Landen in de halve finale van het WK. Dat was in meerdere opzichten jammer, zeker als je bedenkt dat België de 125ste uitgave won, destijds de eerste wedstrijd van Oranje onder Louis van Gaal in zijn tweede termijn als bondscoach.

Het Nederlands elftal heeft sinds die 15de augustus 2012 in Brussel, toen het 4-2 werd, grote stappen gezet. België staat vooralsnog geparkeerd in niemandsland. Grote vraag: is Wilmots met zijn lange contract wel de coach die het maximale uit deze ploeg kan halen?

undefined

Meer over