Angst voor een digitaal Pearl Harbour

Wie verheugd had vastgesteld dat de naam van Bin Laden al een tijdje niet is gevallen en dat Washington de zaak dus redelijk onder controle heeft, wordt deze week ruw wakker geschud door Time en The Middle East....

Beide bladen komen met artikelen waarin het web als onderschatte gevarenzone wordt geschetst. Time hangt het verhaal op aan Iyman Faris, de vrachtwagenchauffer die de Brooklyn Bridge wilde opblazen en namens Al Qa'ida over het internet zwierf. The Middle East ondervroeg internetspecialisten en inventariseerde de kansen op een digitale aanslag.

'De vraag is niet óf die (aanslag) er komt, maar wanneer', zegt Roger Cressey, chefstaf van de veiligheidsraad van het Witte Huis in The Middle East. Een anonieme Witte Huis-medewerker waarschuwt voor een 'digitaal Peal Harbour'.

Internet leent zich bij uitstek voor asymmetrische oorlogvoering - een strijd waarbij de op het oog kleine, zwakkere partij via onconventionele strategieën de grote, machtigere opponent in verwarring kan brengen. The Middle East laat alvast weten dat 'hackers' (digitale inbrekers) het luchtverkeer, de watervoorziening, stuwdammen en industriële projecten op rampzalige wijze kunnen ontregelen.

Tijdens de oorlog tegen Irak registreerde het Amerikaanse beveiligingsbureau F-secure 20 duizend inbraken op internet. Arabische hackers bestookten het web met anti-Amerikaanse propaganda en de Amerikanen op hun beurt haalden de site van de Arabische tv-zender Al Jazeera uit de lucht. Dat is, volgens The Middle East, nog maar voorspel.

'Al Qa'ida heeft onze zwakke plekken in de cyberspace al lang in kaart gebracht', zegt Cressey.

Die woorden krijgen extra betekenis na het lezen van Time, waarin de achtergronden bij de arrestatie van Iyman Faris worden belicht. De vrachtwagenchauffeur uit Columbus, Ohio bleek een medewerker van Al Qa'ida, die via digitaal verkeer samen met de leiders in Afghanistan betrokken was bij logistieke operaties in de VS. Volgens Time heeft de FBI nog zeker vijftien mensen als Faris in het vizier.

De FBI kwam Faris op het spoor na de arrestatie van Al Qa'ida-topman Khalid Sheikh Mohammed op 1 maart in Pakistan. In diens laptop werd een uit de VS afkomstige mail gevonden met de tekst 'het is te heet', hetgeen midden in de winter als een verdachte boodschap werd beschouwd. Kort daarop werd Faris gepakt, waarna de FBI pas vorige week 'openheid' gaf in de zaak.

'Faris zat al die tijd in een bewaakt huis, in opdracht van ons telefonisch en via e-mails contact te houden met zijn leiders', zegt een anonieme woordvoerder. Mede dankzij die informatie hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten inmiddels een goed beeld van hoe Al Qa'ida in de VS mensen rekruteert. Dezelfde anonieme woordvoerder: 'Deze operatie is een grote triomf voor ons.'

Faris, die ooit door een vriend was meegenomen op vakantie naar Afghanistan en daar was geintroduceerd bij Bin Laden, verzamelde via internet informatie en materiaal voor Al Qa'ida. En hij werkte plannen uit om de Brooklyn Bridge op te blazen.

Uiteraard vroegen rechercheurs Faris ook wat zijn bewuste mail ('het is te heet') te betekenen had. Zijn antwoord biedt New Yorkers enige vertrouwen voor de toekomst: 'Het opblazen van de Brooklyn Bridge is onmogelijk'.

Meer over