Andy van der Meyde is helemaal geen interviewer, maar dat is zijn kracht

De kracht van 'Bij Andy in de auto' is dat Andy van der Meyde geen interviewer is. Voetballers voelen zich veilig.

Frank Heinen
Bij Andy in de auto: Zivkovic Beeld https://www.youtube.com/user/andymelisa
Bij Andy in de auto: ZivkovicBeeld https://www.youtube.com/user/andymelisa

En zo belandde ik op het YouTube-kanaal van Andy van der Meyde, Andy en Melisa. Andy is een oud-speler van Ajax en het Nederlands Elftal die aan zijn voetbalcarrière armen vol tattoos heeft achtergehouden, naast een droef-schunnige biografie en een vrolijk soort bekendheid die leidt tot schoonspringprogramma's, realitysoaps en het hoofdscheidsrechterschap op het WK Penaltyschieten in Lingerie.

Melisa is, onder veel meer, Andy's vrouw.

Op Andy en Melisa kun je een verbouwing volgen. Daar waren ze op RTL al mee begonnen - Andy & Melisa: een huwelijk in de steigers - maar die verbouwing sleepte zich zo traag voort dat Andy er op z'n kanaal nog zestien vlogs aan kon wijden, tot drie weken geleden toch echt de laatste plint gelegd was. Interessanter is het je te verdiepen in Bij Andy in de auto, een wonderlijke kopie van Jerry Seinfelds Comedians in cars getting coffee.

Geen koffie voor Andy. Wel energydrink, uit een agressief ogend blikje dat goed zichtbaar wordt gehanteerd. Zijn gast - een jonge Eredivisievoetballer - wordt door Andy naar huis gechauffeerd. Onderweg wordt er gepraat. Kernwoorden zijn: 'lekker', 'man' en 'serieus', vaak in dezelfde zin. Andy is geen topinterviewer. Andy is helemaal geen interviewer, maar dat is de kracht van Bij Andy in de auto. De voetballers - op tv vaak nors zwijgende, schijnbaar over het paard getilde hansworsten - zijn ontspannen. Ze voelen zich veilig. Deze man, wiens glorie zich in kilo's rond zijn middel heeft verzameld, is ongevaarlijk. Bovendien is het gezellig in de auto.

Dat komt door de lach. Andy's lach is een soort derde passagier die zich soms onverwachts met het gesprek bemoeit. Soms zwelt-ie aan, die lach, een golf die bescheiden begint en vlak voor het strand plots snel aan kracht en volume wint. Op andere momenten is ie er opeens, als een perfecte counter. Zelfs als het gesprek totaal is vastgelopen (Andy: 'Maar: hobby's? Heb je hobby's? Richairo Zivkovic (Ajax): 'Hobby's... Wat voor hobby's heb ik eigenlijk?') is er altijd nog Andy's aanstekelijke gegier.

Een lach van het verslavende soort.

(tekst gaat verder onder de video)

Via Andy en z'n auto belandde ik bij Soufiane Touzani, die gruwelijk is op YouTube, vanwege tovenarij waarbij altijd een bal en een argeloze tegenstander betrokken zijn. Touzani dook al regelmatig op als pauzenummer in tv-programma's, maar is nu vooral druk met Touzani TV.

Een reportage met twee bekende voetballers op Touzani TV voltrekt zich meestal als volgt: kort interviewtje ('Bazen, wat is jullie favoriete eetgerecht?'), beetje muziek luisteren, een challenge ('Donny, Appie, zeg 'De Spaanse prins spreekt prima Spaans') en virtuoos hannesen op een pleintje. Uitblinkers in deze reeks zijn twee spelers van Heracles Almelo, Darri en Bel Hassani, die een passerende hond willen aaien.

'Mattie, kom maar. Brasa. Goed zo.'

'Weg met die bal, weg, hij gaat die bal eten.. HEE! Dit kan toch niet! Hij springt op mij!'

'Je hebt wel startsnelheid, man.'

Check deze. Is gruwelijk.

V's televisierecensententeam bestaat uit Julien Althuisius, Hanna Bervoets, Gidi Heesakkers, Haro Kraak en, deze week, Frank Heinen.

Meer over