Android nu ook met nul knoppen

De laatste van het jaar: Android, van Google. In 2011 zijn nu alle vier de grote besturingssystemen voor mobiele telefoons in een nieuwe versie uitgebracht.

PETER VAN AMMELROOY

W ie straks een nieuwe telefoon koopt en er eentje kiest met Android, de mobieltjesmotor van Google, kan niet meer naar de knoppen. Letterlijk. De drie fysieke knoppen onder aan de voorzijde van het toestel, de terugtoets, de thuistoets en de optietoets: ze zijn foetsie. Verkast naar het scherm. Niet meer in te drukken. Aanraken voldoet.

Welkom bij Ice Cream Sandwich, oftewel versie 4.0 van Android. De codenaam is afgeleid van de lekkernijen waarmee Google-ingenieurs de dag doorkomen. Vorige versies noemden ze cupcake, donut, éclair, froyo (van 'frozen yoghurt'), peperkoek en honeycomb (een merk ontbijtgranen). En nu dan 'IJsbroodje'.

Android is van de vier grote besturingssystemen voor mobiele telefoons het laatste dat dit jaar een transformatie ondergaat. Microsoft onthulde Windows Phone 7.5, Apple ontvouwde iOS 5 en Blackberry verwelkomde onlangs BBX. De Canadezen moesten alleen rap een andere naam verzinnen toen iemand in Albuquerque BBX al jaren bleek te gebruiken.

Google is met IJsbroodje de eerste die fysieke toetsen afzweert voor de bediening van software op een mobiele telefoon. Dat het die kant op ging, was al af te zien aan een ander mobiel toestel met de Google-software: de tabletcomputer. Android-tablet en -telefoon spelen een soort haasje-over. Wat de een aan nieuwe software heeft, zie je later terug in de volgende versie van de ander.

'Als je een Android-tablet met Honeycomb gewend bent, heeft Ice Cream Sandwich weinig geheimen meer', zegt Geert Mol, marketing manager mobiele aangelegenheden bij Samsung. Dat bracht een kleine twee weken terug het eerste toestel met IJsbroodje uit: de Galaxy Nexus.

Op de achterzijde prijken de namen van Samsung en Google. 'Er draait puur Android 4.0 op. Onze extra's ontbreken', legt Mol uit. Het is de 'huistelefoon' van Google, voor testen en demonstraties. 'Het zou me niets verbazen als de Nexus onder de kerstboom van elke Google-werknemer ligt.'

De Galaxy Nexus laat zien welke ingrepen de interface van Android heeft ondergaan. Omdat de bedieningsknoppen nu op het scherm staan, draaien ze mee als je het toestel kantelt (in de breedste stand floepen ze naar rechts). De optietoets is getransformeerd in eentje die een lijst met actieve applicaties toont. Door een programma een veeg te geven staakt die zijn werk.

Het applicatiemenu heeft er een deelvenster bijgekregen, voor widgets. Dat zijn toepassingen die een venster tonen met zich steeds verversende content (denk aan een klok, weerbericht, aandelenkoers). Bij elke widget is af te lezen hoeveel ruimte ze innemen op het scherm.

Met de oplopende tarieven voor mobiel internet is het handig dat Google een app toevoegt die je verbruik meet. Je kunt een limiet opgeven: het toestel geeft een brul als je die overschrijdt.

Nieuw is het 'smoelslot'. In plaats van een pincode of wachtwoord kun je de toegang tot je toestel afschermen met je eigen gezicht. Als de camera een andere tronie ziet, blijft de telefoon op slot.

IJsbrood-Android biedt nu ook de mogelijkheid apps te groeperen in een map (zoals bij Apple's iPhone). De foto-app is verbeterd, met de video-app kun je gefilmde vrienden gekke bekken laten trekken. Ondersteuning is er voor NFC, near field communication- technologie die apparaten met elkaar laat communiceren door ze dicht bij elkaar te houden. NFC is al in gebruik als alternatief voor de pinpas.

Om van Ice Cream Sandwich te genieten, is de aanschaf van een nieuw toestel niet nodig. Google-technici zeggen dat de apparaten waarop nu Gingerbread draait (de 1 jaar oude versie 2.3) ook de nieuwe versie aan moeten kunnen. Samsung gaat ook upgrades aanbieden, maar wanneer kan Geert Mol niet zeggen. Hij ziet de Galaxy Nexus voorlopig vooral terechtkomen bij consumenten die het nieuwste van het nieuwste willen.

TWEELINGBROERTJE

De Galaxy Nexus heeft veel weg van Samsungs vlaggenschip, de Galaxy S2. Hij weegt een paar gram minder. Hij is een halve milimeter dikker, bijna 2 millimeter breder en ruim een centimeter hoger. De Nexus moet het doen zonder een optie voor geheugenuitbreiding, maar heeft een iets scherper en groter scherm. De camera met opgevoerde software biedt een lagere resolutie (van 5 megapixels tegen 8 Mp voor de S2) maar drukt sneller af - in 333 milliseconden in plaats van 500 milliseconden. Dat allemaal, meer én Android 4.0 voor 649 euro.

undefined

Meer over