Andreotti vrij! En Ferrari wint!

Ferrari en Andreotti vrijgesproken, regeringscrisis voorlopig bezworen. In Italië is de wereld weer in orde. 'Een heerlijk land. Benieuwd wat het heeft gekost', concludeerde een van de aanwezigen....

Van onze correspondent Willem Beusekamp

Op het scherm een Engels sprekende heer uit Parijs. Het gaat over Ferrari en de omstreden beslissing van vorig weekeinde om de Italiaanse firma te diskwalificeren. De Formule-1 race in Maleisië was onreglementair verlopen. Een overslaande stem onderbreekt, in het Italiaans, de door niemand begrepen tekst uit Parijs : 'Andreotti vrijgesproken!'

En Ferrari? Ook gewonnen!

Wat niet lang geleden het 'proces van de eeuw' werd genoemd, de vervolging wegens maffia-lidmaatschap van oud-premier Giulio Andreotti, eindigde zaterdag voor Italië in een onverwachte kakofonie van nationalistisch genot: 'padrone' Andreotti is volgens de rechters in Palermo nooit lid van de maffia geweest. En Ferrari, aldus het vonnis van de FIA in Parijs, is nog steeds de beste autoconstructeur ter wereld.

Het werd feest. De politieke crisis in Rome van de voorgaande dagen leek ook vergeten. 's Middags zag men de tv-zenders aarzelen: Ferrari of Andreotti. Het werd Andreotti.

Vijftig jaar na-oorlogse geschiedenis had terechtgestaan. De eerste documentaires werden gestart, herhaaldelijk onderbroken door bijkans hysterische reporters uit Parijs.

Voormalige aanhangers van Andreotti's verdwenen christen-democratische partij eisten onmiddellijk eerherstel. Ten onrechte was hun partij in 1993 opgeblazen. De eveneens verdwenen sociaal-democratische partij roerde zich eveneens: de bij verstek veroordeelde en naar Tunesië gevluchte oud-premier Craxi kan nu ook wel naar huis.

Minister Dini van Buitenlandse Zaken: 'Persoonlijk ben ik erg blij. Onze geloofwaardigheid in het buitenland is weer gestegen.' Premier D'Alema geeft geen commentaar op gerechtelijke uitspraken, maar is tevreden over de vrijspraak van Ferrari: 'Een voor de sport bemoedigend vonnis.'

Ferrari heeft nog een race voor het werelkampioenschap te gaan. Voor Andreotti is de race gelopen: nadat hij vier weken geleden in Perugia al was vrijgesproken van opdracht tot moord op een journalist, is hij thans van alle blaam gezuiverd. 'Mister Italy' kan worden bijgezet in het rijtje beroemde Italiaanse staatslieden als Garibaldi, Cavour en De Gasperi. Het Vaticaan feliciteerde zaterdagochtend als eerste.

Meer over