André Kuipers van lancering tot landing

André Kuipers is vandaag teruggekeerd op aarde, na een ruimtereis van 193 dagen. Geen Europeaan is ooit zo lang aan één stuk in de ruimte geweest. Een chronologie van de missie.

null Beeld ap
Beeld ap

5 augustus 2009: De Europese ruimtevaartorganisatie ESA kondigt aan dat Kuipers in november 2011 naar het ruimtestation ISS vertrekt. Hij zal er ongeveer een half jaar verblijven. In 2004 was Kuipers anderhalve week in het ISS.

13 september 2011: De lancering wordt verplaatst van 30 november naar 21 december. Het uitstel is het gevolg van een aantal mislukte lanceringen.

21 december: Kuipers en zijn twee reisgenoten, Oleg Kononenko (Rusland) en Don Pettit (VS), worden gelanceerd vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Op 16 mei moeten ze terugkeren op aarde.

23 december: Na een vlucht van twee dagen komen Kuipers, Kononenko en Pettit aan bij het ISS. Ze worden in het ISS ontvangen door de Russen Anatoli Ivanisjin en Anton Sjkaplerov en de Amerikaan Dan Burbank. Kuipers' dochtertje Sterre (3) zingt in een videoverbinding Zie ginds komt de stoomboot voor haar vader.

1 januari 2012: Geen Nederlander is ooit zo lang aan één stuk in de ruimte geweest als Kuipers. Iets na 11 uur 's ochtends (Nederlandse tijd) verbreekt hij zijn eigen record uit 2004. Toen was Kuipers 10 dagen, 20 uur, 52 minuten en 15 seconden in de ruimte.

5 januari: Kuipers geeft zijn eerste interview uit de ruimte. Hij spreekt met NOS en RTL.

26 januari: Een Russisch vrachtschip brengt nieuwe voorraden naar het ISS. Het is de eerste levering sinds de aankomst van Kuipers.

2 februari: Rusland stelt de eerstvolgende bemande lancering uit tot 15 mei. De dag erna zou Kuipers terugkeren. Dat maakt een langer verblijf in de ruimte waarschijnlijk.

14 februari: Terugkeer van Kuipers wordt uitgesteld tot 1 juli.

23 maart: Het onbemande Europese vrachtschip Edoardo Amaldi brengt nieuwe voorraden naar het ISS. Kuipers ziet 5 dagen later toe op de aankoppeling, maar hoeft niet in te grijpen.

24 maart: Kuipers, Kononenko, Pettit, Burbank, Ivanisjin en Sjkaplerov trekken zich terug in de ontsnappingscapsules, omdat ruimtepuin in de buurt van het ISS komt. Het afval vliegt zonder problemen langs.

27 april: Burbank, Ivanisjin en Sjkaplerov keren terug op aarde.

15 mei: Drie nieuwe bemanningsleden gaan naar het ISS: de Russen Gennadi Padalka en Sergej Revin en de Amerikaan Joe Acaba. Ze komen 2 dagen na de lancering aan.

22 mei: Het allereerste commerciële ruimteschip naar het ISS wordt gelanceerd. De Dragon koppelt drie dagen later aan bij het ISS, begeleid door Kuipers en Pettit. Het vrachtschip keert op 31 mei veilig terug op aarde.

1 juli: Kuipers, Kononenko en Pettit stappen in de Sojoezcapsule, sluiten het luik en keren terug naar de aarde.

Meer over