Anders

OM twee uur 's nachts, toen ik een flesje moest geven aan onze allereerste kleindochter, keek ik naar dat kleine spartelaartje, dat zo verbazingwekkend hard kon schreeuwen en dat na de voeding zo lekker warm in mijn armen genesteld zou liggen....

Ik wist niet dat je zoiets kon besluiten, maar ik herkende de vraag. Ik had er ja op gezegd bij Flip en mijn dochters, doch bij dit babytje voelde ik dat ik heel voorzichtig moest zijn. Een kleinkind is niet van jou. Flip heeft daar geen moeite mee, maar ik kan gewoon niet begrijpen dat onze dochter Yassie pertinent weigert om borstvoeding te geven, omdat ze hartelijk bedankt voor een uitgezakt lijf waar alles maar aan hangt. Hoe kan ze dat nou menen?

Dit weekend zat Flip tevreden met zijn nieuwe kleinkind op schoot voor de televisie naar Rintje Sanex te kijken, terwijl ik me diepe zorgen maakte. Overmorgen gaat Yassie naar haar eigen huis - dan is er niemand die uitlegt waarom het zin heeft om Dr. Spock te lezen. Als ze praat over Gelijkwaardigheid tussen Ouder en Kind, en de noodzaak dat je een kind altijd alles geeft waar het om vraagt, moet ik me inhouden om niet te zeggen dat ze over een paar jaar wel anders zal piepen. Ik heb me daar niet mee te bemoeien! Is dat nou zo moeilijk?

Toen Flip gisteren een luier verschoonde, zei Yassie opeens vanuit haar kraambed: 'Ik ga mijn kind HEEL anders opvoeden.'

Het stak mij hevig, maar Flip zei vrolijk: 'Gelukkig maar'

Ik was jaloers. Mannen zijn praktischer en misschien zelfs wat hartelozer dan vrouwen. Daarom slapen ze beter. Loslaten, daar gaat het om. Ik zal heel hard mijn best doen.

Meer over