Anderhalve euro koken

'Ik ben lerares op de huishoudschool, maar ik vind er niet veel meer aan.' Dat schrijft een docente zorg en welzijn' van het Zuiderparkcollege in Rotterdam....

Aanleiding voor de elektrische brief was een aflevering van deze rubriek waarin het culinaire spel werd uitgelegd van de heilige drie-eenheid. Wie (opnieuw) wil leren wat lekker is zou zichzelf beperkingen moeten opleggen. Alleen schraalhanzen doen in de keuken bijzondere vondsten, op zoek naar lekkerte voor het armenhuis. Als alles kan is er geen lol meer aan en dat is precies wat er niet meer aan is in onze rijke huishoudens waar uit overvloed gekozen moet worden. Niet meer dan drie ingrediënten en zout. Dan komt het aan op nauwkeurige keuze van elk van de ingrediënten en op behendigheid van de kok. Zo zou het spel ook op de huishoudschool gespeeld moeten worden, schreven we. Maar daar weten ze al niet beter, blijkt nu. Het moet van de minister.

Staat anderhalve euro het culinaire toveren echter in de weg? Dat is nou juist wat we denken dat niet waar is. We dromen nog altijd van een schoteltje pastakussentjes, gevuld met supersaaie aardappelpuree en overgoten met doodgewone tomatensaus. Het werd ons voorgezet in een klein restaurant in de Italiaanse provincie Umbrië. Het was hemels en het kan nog niet eens een euro hebben gekost. In de pasta met amandelen, die we suggereerden, vorige keer toen we het drie-spullenspel beschreven, zouden tonijnvlokken kunnen uit een blik. Tonijn uit olie of uit zout water.

Een prachtig maal, in veel variaties, kan men maken van rijst met bacalao en nog wat. Bacalao is gedroogde gezouten kabeljauw of vis die aan kabeljauw verwant is. Verpakt te koop in sommige supermarkten naar ook los bij Surinaamse kruideniers.

De vis moet minstens 24 uur in koud water geweekt worden dat een paar keer ververst wordt. Daarna kunnen de stukken even in schoon water worden gekookt en in vlokken uit elkaar getrokken die door gekookte rijst gaan die dan nog even gebakken wordt. Dat zijn twee ingrediënten en het smaakt al goed. Wat een weelde, er kan nog iets door.

Meer over