Anderhalf jaar geëist tegen Tapie in omkoopschandaal Olympique

Tegen de Franse zakenman Bernard Tapie is dinsdag achttien maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk, geëist in het omkoopschandaal rond de voetbalclub Olympique Marseille, waarvan hij voorzitter was....

AFP, Reuter

VALENCIENNES

'U heeft het voetbal gecorrumpeerd, u heeft de democratie niet gerespecteerd en u heeft de wet opgerekt naar eigen behoefte', voegde openbaar aanklager Eric de Montgolfier Tapie in Valenciennes toe.

Tapie, een voormalig minister in een socialistische regering en Europees parlementariër, staat sinds vorige week met vijf anderen terecht voor het omkoopschandaal. Ze worden ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de omkoping van spelers van de club Valenciennes. Die zouden tijdens een wedstrijd op 20 mei 1993 Olympique Marseille moeten ontzien, zodat de club in topvorm zou kunnen aantreden in de Europacupfinale tegen AC Milaan, zes dagen later. Olympique Marseille won beide wedstrijden.

Tapie wordt bovendien verweten dat hij getuigen tot meineed heeft aangezet om hem een alibi te verschaffen. Op 17 juni 1993 zou hij hebben geprobeerd Boro Primorac, de trainer van Valenciennes, ertoe te bewegen zijn voor Tapie ongunstige verklaring in te trekken.

Voor Tapie verloopt het proces rampzalig. Op de eerste dag al trok zijn voormalige rechterhand, de oud-directeur van Olympique Marseille Pierre Bernès, eerdere verklaringen in, en meldde dat er wel degelijk van omkoping sprake was geweest 'op bevel van Bernard Tapie'.

Ernstiger is de vervolging wegens meineed van oud-minister Jacques Mellick, die Tapie een alibi had verschaft. Naar aanleiding daarvan concludeerde Tapie zondagavond dat iedereen in het proces gelogen had, inclusief hijzelf. Maandag kwam hij met een nieuwe vorm van liegen, de 'leugen te goeder trouw'.

Tapie gaf dinsdag toe dat hij 'dichter bij de deur' van de gevangenis was beland, maar zei te weigeren zich daarover zorgen te maken. Hij denkt nog steeds invloed te kunnen uitoefenen tijdens de presidentsverkiezingen van april en mei, en vooral hoopt hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in juni burgemeester te worden van Marseille. Bij de Europese verkiezingen van vorig jaar juni haalde Tapie 12,5 procent van de stemmen.

De ooit zeer succesvolle zakenman is kort geleden failliet verklaard. Het hoger beroep in die zaak loopt nog, maar als het faillissement eind maart wordt bevestigd, verliest Tapie de komende vijf jaar zijn passief kiesrecht.

De openbaar aanklager heeft tegen de medeverdachten van Tapie alleen voorwaardelijke straffen geëist. Tegen Bernès 18 maanden, tegen oud-speler van Olympique Marseille Jean-Jacques Eydelie 14 maanden, 8 maanden tegen twee spelers van Valenciennes, Jorge Burruchaga en Christophe Robert, en 3 maanden tegen diens vrouw Marie-Christine Robert, die het smeergeld was gaan ophalen.

Meer over