andere ogen

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Deze week DENNIS VAN DE VEN (34), die dit tv-seizoen furore maakt met Draadstaal....

tekst Wim de Jong

Waarom heeft u zichzelf zo getekend? Geen idee. Ik teken nog steeds veel en vaak, maar het gaat me beter af als ik het realisme loslaat. Ik heb erover nagedacht. Waarschijnlijk bekijk ik de wereld ook niet vanuit puur realisme. Ik geef er mijn eigen kleur aan.

U zet het toch maar even op papier. Mijn tragiek is dat ik in veel dingen iets beter ben dan middelmatig en dat er toch van je wordt verwacht dat je je ergens in specialiseert. Binnenkort heb ik een maandje vrij en dan ga ik misschien een atelier huren en fl ink wat doeken produceren. Daar ben ik wel aan toe.

Was het anderzijds toch ook vroeg duidelijk dat u op het pad van de tv-humor zou belanden? Ik zie mijzelf niet zozeer als een humorist. Jeroen (van Koningsbrugge, zijn vaste kompaan, red.) is echt een komisch acteur, ik ben van ons tweeën meer de... donkere denker. Ik kan vrij duister in mijn hoofd zijn. Ik maak ook geen humor, vind ik. Ik geloof wel dat ik gevoelsmatig begrijp hoe humor werkt. Draadstaal bestaat wat mij betreft uit mini- dramaatjes waarbij we humor als middel inzetten.

U heeft uzelf getekend; typeert u zich hier ook eens. Ik ben eigenwijs. Ik hou van de Nederlandse taal en van hoe taal beweegt. Ik ben de zoon van een Limburgse snackbarhouder. Verder ben ik iets te sentimenteel: ik word geplukt door het moment waarin ik mij begeef. En ik ben egocentrisch.

Welke eerste indruk maakt u op anderen? Ik neem er bij anderen meestal een voorschot op dat ik waarschijnlijk begrepen ga worden, waardoor mensen weleens veronderstellen dat ik niet goed bij mijn hoofd ben. Je zoekt naar een soort code met elkaar, en ik gooi die er al vroeg in. Of het zit meteen goed, of men denkt dat ik gek ben of arrogant.

Waar staat u op dit moment in ons artistieke landschap? De reacties op ons programma waren erg prettig; daar word ik heel blij van. We hebben met Draadstaal een mooie kleur gevonden voor een vorm van theater en humor op tv die weleens zou kunnen blijven voortbestaan. De poëzie van de gewoonheid.

In welke situatie bent u zichzelf niet? Ik vind het zo grappig dat mensen denken dat ze weten wie ze zijn. Een docent van me op de toneelschool zei ooit dat we geloven dat we uit psychologie bestaan, terwijl ons gedrag volgens hem niet meer is dan een optelsom van handelen waaraan je steeds nieuw handelen toevoegt. Ik ben volgens die redenering in alle gevallen mezelf.

Wat vinden vrouwen aantrekkelijk aan u? Humor is macht. Vrouwen vallen toch voor die fi guur die iedereen op een feestje aan het lachen krijgt. Verder wil het helpen dat ik kan zingen. En dat ik kwetsbaar durf te zijn. Sommige vrouwen vallen daarvoor. Andere vrouwen vinden me een eikel.

Hoe zou u het liefst herinnerend willen blijven? Ik heb een stapel dvd’s van Koot & Bie liggen. Ik zou het te gek vinden als er over tien jaar jongetjes zijn die ook ons tv-materiaal weer bekijken om erdoor geïnspireerd te raken. Dat Jeroen en ik zijn vergeleken met Koot & Bie kan ik alleen maar als compliment zien. Dank u wel. Want ergens beschouw ik het als een missie om hun soort televisie voort te laten bestaan.

Meer over