Nieuws

ANC behaalt slechtste resultaat sinds afschaffing apartheid

De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC heeft bij gemeenteraadsverkiezingen slechts 46 procent van de stemmen gehaald, de slechtste uitslag sinds de afschaffing van de apartheid in 1994. Bij de laatste lokale verkiezingen in 2016 haalde de partij 54 procent van de stemmen. Ook toen was dat een historisch dieptepunt.

Redactie
Aanhangers van het ANC  eind oktober tijdens een campagnebijeenkomst in Johannesburg.  Beeld EPA
Aanhangers van het ANC eind oktober tijdens een campagnebijeenkomst in Johannesburg.Beeld EPA

Volgens analisten verliest het ANC aan steun door corruptie en de slechte voorzieningen in de arme wijken, die traditioneel de bastions van de partij zijn. De partij van Nelson Mandela was lange tijd de ‘natuurlijke’ regeringspartij van Zuid-Afrika. Het was bijna ondenkbaar dat het land door een andere partij geregeerd zou worden.

Die kans wordt groter, al zijn de concurrenten van het ANC nog altijd ver van de macht verwijderd. De Democratic Alliance (DA) werd tweede met 22 procent van de stemmen, de Economic Freedom Fighters (EFF) derde met 10 procent. Beide partijen hebben moeite om te profiteren van de dalende populariteit van het ANC. De DA wordt nog altijd gezien als de partij van de witte minderheid, terwijl de radicale en soms gewelddadige retoriek van de marxistische EFF veel kiezers afschrikt.

Gemeenteraadsverkiezingen worden vaak gebruikt om een proteststem tegen de regerende ANC uit te brengen. ‘Dit is een ondubbelzinnig signaal. Mensen zijn teleurgesteld in het ANC’, zei Jessie Duarte, de adjunct-secretaris-generaal van de partij. Bij de parlementsverkiezingen van 2024 moet de partij het beter doen, aldus Duarte.

Meer over