Analyse SP: PVV breekt stelselmatig politieke beloftes uit eigen programma

De PVV lapt haar partijprogramma stelselmatig aan de laars om het minderheidskabinet van VVD en CDA in het zadel te houden. Dat zegt het wetenschappelijk bureau van de SP naar aanleiding van het stemgedrag van de PVV. Geert Wilders zegt in een reactie dat de SP-publicatie die vandaag verschijnt 'een broddelwerkje' is.

Remco Meijer
PVV-Tweede Kamerlid Teun van Dijck met leider van de partij Geert Wilders in de Tweede Kamer. Beeld anp
PVV-Tweede Kamerlid Teun van Dijck met leider van de partij Geert Wilders in de Tweede Kamer.Beeld anp

Wilders is een 'veelpleger' als het gaat om het breken van politieke beloftes, concludeert de SP op basis van een analyse van alle stemmingen in de Tweede Kamer tussen januari en juli 2011. In het rapport staan 120 voorbeelden van stemgedrag dat haaks zou staan op standpunten in het PVV-programma.

De SP erkent dat meeregeren in Nederland betekent dat een partij compromissen moet sluiten en acht dat legitiem. Maar anders dan Wilders zegt, komt de PVV lang niet altijd op voor de belangen van 'Henk en Ingrid'. 'Dat is geen mening, dat is een vaststelling', aldus de SP-publicatie. 'Ze houden hun kiezers voor de gek', zegt SP-senator en directeur van het wetenschappelijk bureau Arjan Vliegenthart (32).

Terug op rechts

Zo geeft de PVV geen steun aan moties die betere regels stellen aan het beloningsbeleid in de financiële sector en ook niet aan moties die de salarissen van zorgmanagers limiteren. Vliegenthart: 'De PVV is ontstaan door rechts uit de VVD te stappen, heeft een U-bocht naar de SP gemaakt en is nu terug op rechts. Als je als kiezer SP-standpunten deelt en denkt die ook bij de PVV te vinden, kom je bedrogen uit.'

Volgens Wilders zijn veel voorbeelden uit het rapport aantoonbaar onjuist. De SP stelt dat beloften over het migratiebeleid 'niet kunnen worden waargemaakt' en dat de PVV dat stilhoudt. Wilders: 'Het kabinetsbeleid leidt tot een zeer substantiële daling van de immigratie van niet-westerse allochtonen, dus ook uit moslimlanden, dus minder islamisering. Het is tijd om subsidies aan partijen te stoppen, helemaal als er dit soort bagger uit zo'n belastinggeld verspillend, zogenaamd wetenschappelijk bureautje komt.'

Meer over