AMVJ-vrouwen ondervinden ook van VVC geen verweer

Voorzichtigheid voert vooralsnog de boventoon bij de vrouwen van AMVJ. Maar de overtuigende overwinning met 3-1 (15-12, 10-15, 15-1, 15-9) op VVC duidt op een hegemonie die onverbiddelijk leidt naar een landstitel: de eerste bij de vrouwen....

Van onze volleybalmedewerker

AMSTELVEEN

AMVJ domineert de nog jonge competitie op een manier, die vorig seizoen aan het Ommer Volco en het seizoen daarvoor aan het Vughtse VVC was voorbehouden. Landskampioen Volco is door interne problemen verworden tot middenmoter. En ook VVC moet na het afscheid van Heleen Crielaard en het vertrek van Irena Machovcak leven met beperkte aspiraties.

De ploeg is een combinatie van gevestigde namen en jeugdig talent. Tot de eerste categorie - zo rond hun 25ste levensjaar - behoren de Letse Apine, twee seizoenen geleden 'speelster van het jaar', de Witrussische Marina Klemez en international Saskia van Hintum. Behalve dat het de ploeg ontbreekt aan middenkader worstelt de nieuwe trainer-coach Appie Krijnsen in beide categorieën met speelsters met problemen. De jeugd moet nog veel leren en maakt reeksen fouten. Vandaar, dat hij zaterdag in die groep veel wisselde. Training, veel training, kan dat feilen verhelpen. Het andere probleem ligt dieper. Sterspeelster Apine is ernstig uit vorm en het mankeert haar zichtbaar aan motivatie. Zaterdag nam zij ter illustratie het einde van de wedstrijd voor haar rekening: een tweehandige bovenhandse bal midden in het net.

AMVJ beschikt daarentegen over een uiterst homogene ploeg zonder ook maar één zwakke plek. Natuurlijk is nieuwkomer Jerine Fleurke de uitblinkster. Maar het spelconcept is niet aan haar opgehangen. Fleurkes grootste kracht is haar vermogen tot het onschadelijk maken van een vijandelijke aanval. Zaterdag blokte ze zes punten bij elkaar, evenveel als het totaal van VVC en ook evenveel als haar vijf teamgenotes.

AMVJ, dat had gerekend op een 3-1 overwinning, kende geen enkel moment zorgen. Vandaar dat trainer-coach Agnes Brunninkhuis geen essentiële wissels hoefde toe te passen. Dat de ploeg zaterdag niet met grotere cijfers afstand nam, komt doordat de schroom dit seizoen de beste te zijn nog niet is verworden tot trots. En als die trots niet verkeert in overmoed, dan komt die landstitel er ook nog met een ongeslagen blazoen.

Stand eredivisie mannen: Capelle 10-16, Brevok 10-16, Dynamo 9-14, ZVH 9-14, Zwolle 9-12, AMVJ 9-10, VVC 10-6, Bovo 10-4, Radius 10-2, Sudosa 10-2.

Eredivisie vrouwen: AMVJ 7-14, Olympus 7-12, VVC 8-12, Pollux 7-8, Martinus 7-8, Animo 7-6, Volco 7-6, Sudosa 8-4, Lycurgus 8-2, Brevok 8-2.

Meer over