Amsterdam

Amsterdam, die stad waar alles binnen fietsafstand ligt, maakt volgens locals een wederopstanding door. Musea zijn weer open, clubs floreren, en ach, ja die grachten.

Nog altijd kan een vlaag van liefde voor die kleine befietsbare stad de locals van Amsterdam overvallen. Als je op een heldere lentedag tegen een brugje opfietst op de Prinsengracht bijvoorbeeld. Of zoals Spotted by locals-blogger Maarten-Jan Meyer zu Schlochtern (1954) zegt: 'Met mijn bootje door de grachten varen, ook in hoeken waar je met de fiets niet kan komen. Warme koffie mee. Dan kijk je zo anders naar de stad.' Hij is geboren in de PC Hooftstraat, maar ook een hele tijd weggeweest. Sinds 2008 woont hij er weer. 'Het leek een tijd of de stad in stilstaand water was geraakt. Maar de laatste jaren is er weer veel aan de gang. De bibliotheek aan het Oosterdok, de nieuwe theatervoorstelling over Anne Frank.' Hij zegt: 'De stad heeft het water nu gelukkig ook omarmd. Eye aan het IJ en Noord is erbij gekomen. Met het pontje naar Café Modern, Stork of De Goudfazant.' Ook blogger Martin Sollmann (1968) vindt dat de stad de laatste vijf jaar is gerevitaliseerd. Hij kwam in 1995 uit Duitsland hierheen om aan de Rietveld te studeren en is niet meer weggegaan. Hij woont nu in de Baarsjes. Martin: 'Er stroomt een nieuwe golf van creativiteit door Amsterdam, een heel vrije vibe. De tijdelijke vergunningen voor Doka in het Volkskrantgebouw, Club Trouw en Toren in het oude Shellgebouw, hebben daar erg aan meegeholpen.' 'En de musea zijn weer open', zegt Maarten-Jan Meyer zu Schlochtern. 'Ik ben zo ontzettend trots op het Rijksmuseum.' Martin Schollmann: 'Amsterdam is door al die jaren met dichte musea bijna van de culturele kaart geveegd. Maar ze zijn er weer.'

1. De Nieuwe Anita

Typisch Amsterdams: liever nog dan mensen thuis uitnodigen, samen naar een café dat er als huiskamer uitziet. Zoals het behang en de kwastjes-lampen in undergroundhang-out De Nieuwe Anita (DNA) in West. In DNA is de sfeer vriendelijk hip. Er zijn zijn film-, literaire en dj-avonden, en avonden met van alles live on stage. Op dinsdagavond is er De witte gei't en speelt er iemand achter de ronde bar. Laatst nog John Watts van voorheen Fischer-Z. Je kunt dan luisteren met een flesje bier in de hand en tegelijkertijd worden geknipt.

Adres: Frederik Hendrikstraat 111

2. Rumors en Marbles

Twee fijne vintagezaken waar het ruikt naar leer en naar alle trouvailles in de rekken: hoekige Twiggy-jurkjes, bomberjacks, een gestippelde play-suit, een kleurige katoenen trui, een boerenblouse, een stel Panama Jacks, een leren Beyoncé-broekje en heel veel zomerjurkjes die zelfs een Amsterdamse regenzomer durven uit te dagen.

Adres: Rumors, Haarlemmerstraat 99

Marbles, Nieuwe Hoogstraat 12, Haarlemmerdijk 64

3. Ruilboekenkast

Ruilboekenkasten rukken op in de stad. Het kan zomaar zijn dat ergens buiten, half verstopt in een portiek, een wankel rek of een oude Billy met boeken staat. Zoals deze vlak bij het Sarphatipark. Het idee: neem een boek mee, leg een boek terug. Ruil Hemingway voor Noort, of E.L.James voor een dikke Knausgård, of Toetjes & desserts voor De hunebeddengids.

Adres: Sarphatipark 123

4. Door 74

Amsterdam heeft schuilkerken én een schuilcocktailbar. Door 74 - met diepbruin en beige sixtiesinterieur - zit op een semigeheime locatie die je te weten komt door het reserveringsnummer te bellen. De bartender mixt geen Cosmopolitan of Caipirinha, wel een Back to Breukelen met Old Overholt pruimenwhisky, of een Mokum Old Fashioned met oesterzwamwhisky. 'Better tasting than those in the smartshop with half the headache.'

5. Kriterion

Er zijn studenten die, net als de generaties voor hen, hun halve studietijd filmkijkend en hangend in Kriterion hebben doorgebracht. Filmtheater Kriterion wordt al sinds 1945 onhiërarchisch door studenten gerund en is niet bang voor een stevige arthousefilm of zwart-witklassieker. Op 4 april begint er een driedaags poëziefilmfestival. En op dinsdagavond is er altijd sneak preview. Soms slaat de verrassingsfilm aan, soms loopt de zaal leeg als een doorgeprikte ballon.

Adres: Roetersstraat 170

6. Trakteren

Eerlijk is eerlijk, het heeft even geduurd voor de exclusieve koffietrend Amsterdam bereikte. Maar bij Trakteren in Oud West weten ze wel van bonen en koffie zetten. De enthousiaste eigenaren schenken een Indonesische Raja Batak die slow, slow, slow, slow door een V60 filter is gedruppeld en espresso's van het kaliber waarvoor een fan uit Alkmaar op de trein stapt naar Amsterdam. Ze draaien hun hand niet om voor een florale versiering of een olifantje op je latte. En: elke eerste zondag van de maand houdt Trakteren een espressoproeverij.

Adres: Jan Pieter Heijestraat 119a

7. Trust

Dit jonge tentje op de Albert Cuyp, met zwarte buitenkant en gekleurd patchworkbehang binnen, heeft als motto: 'Come as you are, pay as you feel.' Yep, dat is dus het idee. Betaal wat je wilt voor een sojalatte of een broodje oude kaas met truffelmayonaise. Nee dus, volgens de eigenaresse lopen klanten niet weg zonder te betalen. Ze zijn eerder bezorgd of ze wel genoeg euro's neerleggen.

Adres: Albert Cuypstraat 210

8. De TonTon Club

Minder seks, meer kleine creatieve bedrijven. Dat was toch het gemeentelijke plan met de Wallen? Sinds een half jaar zit naast de Oude Kerk, in een voormalig sekspand natuurlijk, een nieuwe speelhal met old skool videogames. Offline! In de TonTon Club staan flipperkasten, een Daytona Racer uit de jaren negentig, een bonk van een Mortal Kombat-Arcadekast én een mechanische Pussy Shooter. Die is niet half zo red light district als je zou denken.

Adres: Sint Annendwarsstraat 6

Maarten-Jan Meyer zu Schlochtern en Martin Sollmann bloggen via de website Spotted by locals over hun thuisstad Amsterdam. Stephen van den Hoek (1989) houdt van Amsterdam, omdat de stad zo multicultureel is. 'En dat werkt.' Lauren Murphy (1985) vindt het er fijn, omdat er zoveel totaal verschillende buurten zijn, en omdat iedereen, of hij nou advocaat of politicus is, overal makkelijk op de fiets kan komen. Gisela Clarke (1984) zegt: 'Dat Amsterdam zo klein is vind ik charmant.' En medisch studente Emelie Schuts (1989) houdt van Amsterdam, omdat het de beste plek is om weer thuis te komen als je van vakantie terugkeert.

Spotted by Locals werkt in 56 Europese en Amerikaanse steden

samen met jonge bewoners die hun favoriete plekken delen.

Spottedbylocals.com - ook als app.

undefined

Meer over