Amsterdamse wethouder diep door het stof om achterhouden rapport

De Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (D66) is diep door het stof gegaan voor het achterhouden van een rapport over de aanpak van zwakke basisscholen door haar voorganger Lodewijk Asscher. Het rapport van het Kohnstamm Instituut, waarin positief werd geoordeeld over het beleid van Asscher, deelde Kukenheim wel met haar partijleider D66-fractievoorzitter Jan Paternotte.

Simone Kukenheim Beeld ANP
Simone KukenheimBeeld ANP

Pijnlijk was ook dat Paternotte eerder in het Parool ontkende dat hij het rapport had gehad, maar daar vervolgens in dezelfde krant op terugkwam. Hij had het rapport, als enige, toch gehad van wethouder Kukenheim.

Tijdens een debat in de gemeenteraad over de kwestie zocht wethouder Kukenheim woensdag volgens Volkskrant-verslagever Tom Kreling naar zoveel mogelijk verschillende manieren om excuses aan te bieden. Ze erkende het 'verkeerd gedaan' te hebben, het hele proces was 'niet fraai', en ze gaf toe 'fouten gemaakt' te hebben. Daarna noemde ze haar handelen 'onverstandig', wat ze 'betreurt', om tot de conclusie te komen dat het 'niet de bestuurlijke aandacht had die het verdiende'.

Eerder stuurde wethouder Kukenheim al een brief aan de gemeenteraad waarin zij toegaf dat het beter was geweest als ze de raad in augustus over het rapport had geïnformeerd. Ook vindt Kukenheim nu dat ze de raad had moeten vertellen dat het Kohnstamm Instituut, de opsteller van het rapport, een vervolgopdracht voor het rapport had gekregen.

Meer over