Weblog

Amsterdamse videoblogger Azuike geeft BBC een shot satire

Satire door Afropeans is zeldzaam en nieuw. De aanjager van satirische videoblogs woont in Amsterdam: Ikenna Azuike. Nu ook te zien op de BBC, de invloedrijkste wereldomroep, al zowat een eeuw. Wie neemt hij op de korrel?

Ikenna Azuike Beeld Ivo van der Bent
Ikenna AzuikeBeeld Ivo van der Bent

Ikenna Azuike maakt al een tijdje opmerkelijke videoblogs, What's Up Africa,voor de site van Radio Nederland Wereldomroep. Hij kreeg daar de vrije hand en kon erop los experimenteren, zegt hij.

Hij maakte korte reportages op reis in enkele Afrikaanse landen, waaronder Oeganda, waar hij met zijn typetjes hilarische straatinterviews doet. In Nigeria, het land van zijn vader, is hij daarentegen hartveroverend en ontroerend zichzelf. Ook zijn emotionele breekbaarheid - dit 'vreemde' land raakt hem toch als zijn bakermat - laat hij in een videoblog zien.

Het kenmerk van zijn stijl: scherp zonder cynisch te worden, een onverwacht perspectief dat een bitter debat kan opvrolijken, zoals zijn hilarische clip over een Nigeriaanse immigrant die wat bijverdient als Zwarte Piet.

Hij veroverde in een mum van tijd wereldwijd een schare fans, Afrikanen en Afropeans en waarschijnlijk vele anderen met een voorliefde voor humor. De Volkskrant interviewde hem al in maart vorig jaar, in januari 2015 stond hij op de cover van de bijlage PS van Het Parool, en in de Volkskrant werd zijn BBC-videoblog in januari nogmaals onder de aandacht gebracht.

Azuike won er aandacht mee bij allerlei programma's van gevestigde nieuwsgiganten als CNN en dus ook de BBC. Het programma Focus on Africa wijdde een filmpje aan zijn komst, waarop redacteuren vertellen hoe bijzonder het is Afrikaans nieuws te benaderen met een knipoog of een satirische tirade, in ieder geval voor de Beeb, in koloniale en post-koloniale tijden de belangrijkste bron van nieuws voor de Britse (ex-)koloniën.

De eerste afleveringen staan online. Het is Azuike's vertrouwde stijl met snelle montage, tekstballonnetjes, typetjes en expressieve gezichtsuitdrukkingen bij de presentatie. Drie minuten duren de clips, ze zijn bedoeld als een shot humor.

Azuike neemt om te beginnen Marokko op de hak: bang voor ebola mag het nationale team niet meedoen aan de Africa Cup of Nations (voetballen). Ah, daar zit iets diepers achter: een identiteitscrisis misschien, de Marokkanen weten niet of ze wel bij Afrika willen horen, of eigenlijk liever bij Europa. Tijd voor een psychiater-sketch. (Hij kreeg er ruim 300 duimpjes naar beneden voor, drie keer zoveel als de likes - stand 24 januari.)

In de jongste aflevering is de Congolese president Kabila aan de beurt. Die probeert zijn machtstermijn te verlengen door aanpassing van de grondwet, een proces dat zo een paar jaar kan duren, maar Azuike zet hem niet neer als een machthongerige potentaat: hij is eigenlijk leider tegen wil en dank die veel liever soldaatje zou spelen. Tegen zijn zin tot president gebombardeerd als jonge knul omdat zijn vader was vermoord en steeds maar onder druk gezet om president te blijven. Sneu.

Als warming up maakte Ikenna Azuike voor de BBC een jaaroverzicht, een terugblik op 2014. De 'Hall of Fail'.

De Nigeriaanse regering strijkt met een prijs door de tegenstrijdige mededelingen over Boko Haram. Het is wellicht een klassieke communicatiestoring waarin Nigerianen heel goed zijn, oppert Azuike. Hij laat het zien in een sketch met een telefoongesprek tussen Boko Haram-leider Abubakar Shekau en een hoge militair (beiden gespeeld door Azuike).

Maar dat is nog niets vergeleken bij de Britse regering en minister Lady Anelay, die Azuike nachtmerries bezorgt - de kwestie is de harteloze houding van Londen tegenover de bootvluchtelingen op weg naar de EU. Als je het argument 'illegale migranten kun je beter laten sterven omdat helpen anderen aantrekt' nou eens op slachtoffers in het verkeer toepast? Scène in een ziekenhuis.

De derde winnaar is de African Union, omdat die zich niet wilde bemoeien met de ebola-epidemie. AU-bazin Dlamini Zuma was wel weer ongelooflijk goed in het goedpraten van niets-doen; volgt een rake montage van uitspraken.

Azuike voegt zo een verfrissend element toe aan de vaak wat érg verantwoorde en weloverwogen informatie die de BBC met Focus on Africa doorgaans verstrekt. Wat zullen de effecten zijn, nu hij een groter podium heeft?

Meer over