Amsterdamse school gaat vwo'ers vakken in het Engels voorschotelen

Ambitieuze vwo'ers van kapitaalkrachtige ouders kunnen zich vanaf volgend schooljaar in Amsterdam voorbereiden op een internationale toekomst. De Berlage, vestiging van de Esprit-scholengroep, gaat dan een tweetalig lesprogramma geven....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

'Natuurlijk willen we er leerlingen mee trekken', zei voorlichter C. Tabak dinsdag bij de presentatie van het plan. 'We willen ons onderscheiden van andere scholen', zei conrector P. van Berkel. De school wil inspelen op 'de hoge eisen van de samenleving en het verdwijnen van de Europese grenzen'.

Het programma is niet weggelegd voor alle vwo'ers. Scholieren die het willen volgen, moeten meer dan 540 punten hebben gehaald bij de cito-toets, een positief advies krijgen van de basisschool en in een schriftelijke test aangeven hoe zij zichzelf zien en welke toekomst ze voor ogen hebben. Leerlingen met faalangst worden geweigerd.

Bovendien moeten de leerlingen de Nederlandse taal goed beheersen. 'We willen geen internationale school worden, maar een modern, eigentijds gymnasium', zei H. Engering, unitmanager van De Berlage.

Aan het eind van hun opleiding krijgen de kandidaten een International Baccalaureate (IB), waarmee ze toegang krijgen tot buitenlandse universiteiten. Ouders moeten 1350 gulden extra per jaar neertellen voor het programma.

De Berlage is niet de eerste school voor voortgezet onderwijs in Nederland dat een tweetalig programma aanbiedt. Al vijftien andere scholen gingen de Amsterdamse school voor. Op de scholengemeenschap Wolfert van Borselen in Rotterdam hebben docenten en leerlingen al vijf jaar ervaring met tweetalig onderwijs.

'Bij ons volgen 260 van de 1300 vwo'ers verschillende lessen in het Engels', zegt K. Philipsen. Hij is docent geography en coördinator van het tweetalig onderwijsprogramma in Rotterdam. De docent meent dat het tweetalig onderwijs zal toenemen. 'In 2000 zijn er ten minste 25 scholen met een tweetalig programma', voorspelt hij.

De Van Borselen-school is voorzichtig met het aannemen van leerlingen. 'Want er wordt wel veel van hen gevergd', zegt Philipsen. 'Het is wel eens voorgekomen dat we het een ouderstel afraadden. Ze waren erg teleurgesteld, maar het kind was wel opgelucht. De kinderen moeten wel tijd krijgen om puber te zijn.'

Twee scholieren van een tweetalige vwo-school in Ede vertelden dinsdag hun ervaringen. 'Het is zwaar; vooral in het eerste jaar', zei Lotte van der Wagen (14). 'In het begin moest ik bijna elk Engels woord opzoeken in mijn woordenboek. Ik was vier uur per dag bezig met mijn huiswerk. Maar nu heb ik net zoveel tijd nodig als leerlingen die alleen in het Nederlands les krijgen.' Leeftijdgenote Eva Bausma: 'Je moet erg gemotiveerd zijn en het niet doen omdat je ouders het willen.'

Meer over