Amsterdamse raad stemt in met registreren islamofobie

Amsterdam gaat anti-islamitische incidenten en moslimdiscriminatie beter en apart registreren. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad steunde donderdag een initiatief van D66 en VVD.

Een maansikkel prijkt bovenop de koepel van de Taqwah-moskee aan de Generatorstraat op bedrijventerrein Westpoort in Amsterdam. Beeld ANP
Een maansikkel prijkt bovenop de koepel van de Taqwah-moskee aan de Generatorstraat op bedrijventerrein Westpoort in Amsterdam.Beeld ANP

De partijen zijn bezorgd over geloofsgerelateerd geweld in de hoofdstad tegen islamitische Amsterdammers en instellingen. Twee op de vijf moskeeën in Nederland hebben volgens D66 en VVD in de afgelopen tien jaar te maken gehad met gewelddadige incidenten, variërend van een varkenskop voor de deur tot dreigmails en bekladding. Twee op de drie docenten zei vorig jaar getuige te zijn geweest van moslimdiscriminatie in de klas.

'Nu wordt niet geregistreerd dat het om moslimdiscriminatie gaat, waardoor de werkelijke omvang van incidenten tegen moslims in Amsterdam niet zichtbaar is', zeggen de partijen. Wanneer een raam van een moskee werd ingegooid, schaarde de politie zo'n incident als 'vernieling'. Antisemitisme en discriminatie vanwege iemands seksuele geaardheid worden bijvoorbeeld wel apart bijgehouden.

Binnenkort wordt islamofobie als aparte subcategorie geregistreerd als mensen aangifte doen bij de politie of een klacht indienen bij het Meldpunt Discriminatie. Het voorstel van de twee partijen kreeg tijdens de behandeling in een commissievergadering de steun van de PvdA, GroenLinks en de SP.

Moslimhaat

'Kankermoslim', 'kutmoslim', 'jij met je theedoek op je hoofd'. Dergelijke verwensingen kregen moslims in 2013 naar hun hoofd geslingerd. Vorig jaar keek de politie voor het eerst in de eigen database specifiek naar moslimdiscriminatie. Het leverde 150 incidenten op, van scheldpartijen tot varkenshoofden bij moskeeën. Lees hier meer.

Meer over