NIEUWSDISCO DOLLY

Amsterdams danscafé Disco Dolly tijdelijk dicht na uit de hand gelopen dansavond

Het Amsterdamse café Disco Dolly sluit ‘tot september’ zijn deuren. Er zou te veel negatieve aandacht voor het danscafé zijn. Disco Dolly raakte in opspraak nadat bleek dat het café de coronaregels aan de laars lapte.

Disco Dolly in Amsterdam. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Disco Dolly in Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Eigenaren van danscafé Disco Dolly hebben woensdagmiddag besloten het café per direct te sluiten. ‘Er is te veel negatieve aandacht’, verklaart mede-eigenaar Steven Vermaas tegenover nieuwszender AT5. Ook wil de club niet verantwoordelijk zijn voor verdere verscherping van de maatregelen in de Amsterdamse horeca.

In een verklaring op Facebook zeggen de horecaondernemers de afgelopen weken te hebben gezocht naar een manier om het personeel in dienst te houden, en Amsterdamse jongeren weer een plek te geven buiten de woonkamers of openbare parken. ‘Dat dit niet elke avond perfect is verlopen, is geen geheim. Dat hoort erbij wanneer je zoekende bent.’

Het café aan de Handboogstraat raakte in opspraak na berichtgeving van onder meer de Volkskrant. Daaruit bleek dat het café het niet zo nauw nam met de coronaregels en heimelijk clubnachten organiseerde. Telefooncamera’s werden afgeplakt en met bezoekers werden waarschuwingssignalen afgesproken, voor het geval handhavers kwamen controleren.

Pim Evers, mede-eigenaar van Disco Dolly en voorzitter van de Amsterdamse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland, reageerde op de ophef door te stellen dat het café niet bewust de regels had overtreden. ‘Hoe de Nederlander omgaat met de coronaregels hebben we in de horeca prima in de hand.’ Nu gaat Disco Dolly toch voorlopig dicht. ‘We zullen het overleg van de overheid afwachten en gaan weer op onze handen zitten’, schrijven de eigenaren. Ondertussen houdt het danscafé zijn personeel in dienst.

De Amsterdamse burgemeester Halsema kondigde dinsdagavond aan strenger op te treden tegen cafés die de regels overtreden. In de afgelopen periode deelde de gemeente aan zes horecagelegenheden een last tot dwangsom uit, een voorwaardelijke boete. Tot nu toe is geen enkel Amsterdams café of restaurant gesloten.

LEES VERDER

Steeds meer danscafés nemen het niet zo nauw met de coronaregels. Met kunst- en vliegwerk worden heimelijk clubnachten georganiseerd, bijvoorbeeld in de Amsterdamse Disco Dolly. ‘Zodra wij het licht aanknippen, moet je direct gaan zitten.’ Burgemeester Femke Halsema gaf dinsdag aan nog niet meteen in te grijpen.

Meer over