Amsterdammertjes verdwijnen van grachten

De Amsterdammertjes, de anti-parkeerpaaltjes in Amsterdam, hebben hun langste tijd gehad. Het college van B & W heeft de Amsterdamse gemeenteraad voorgesteld bij het herbestraten van de grachten de paaltjes niet meer te gebruiken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het college heeft dinsdag ingestemd met het voorstel van wethouder Ter Horst de paaltjes grotendeels weg te halen. Het voorstel is onderdeel van het 'Nieuwe Standaard Grachten Profiel'. Behalve het verbod op paaltjes schrijft het profiel voor dat er gebakken klinkers moeten worden neergelegd. De randen van de walmuren en de stoepranden worden van natuursteen.

Als een gracht in Amsterdam nu een nieuwe bestrating krijgt, wordt gebruik gemaakt van betonnen klinkers en stoepranden en paaltjes die na verloop van tijd schots en scheef komen te staan. 'Het beeld van de openbare ruimte verhoudt zich slecht met het monumententale karakter van de binnenstad', vindt Ter Horst. Het weglaten van de ijzeren paaltjes, waarvan er in de jaren zeventig in de binnenstad zeventigduizend zijn neergezet, en de natuurlijk bouwmaterialen gaan de straat meer kwaliteit geven.

De gemeenteraad moet het voorstel goedkeuren, nadat de bevolking haar mening heeft gegeven. Voor de jaarwisseling moet de beslissing zijn gevallen. Als die positief uitvalt, zijn over een jaar of twintig de dertig kilometer grachten volgens de nieuwe standaard bestraat. Bij wijze van proef wordt de Blauwburgwal met natuurlijke materialen en zonder Amsterdammertjes ingericht.

Volgens wethouder Ter Horst zal er door het weghalen van de paaltjes geen chaos ontstaan. 'Er komt voldoende toezicht op foutparkeren', verzekert zij. 'De Amsterdammertjes verdwijnen niet overal. Op sommige plaatsen zal dat niet kunnen. Ik denk dat er enige duizenden blijven staan.'

Meer over